Tue. Jan 25, 2022
ћирилица /латиница

Америка објавила извештај о НЛО: “Немамо објашњење за 143 случаја”

Извор: sputniknews.com

Америчка влада објавила је дугоочекивани извештај о НЛО у којем је наведено да аналитичари из сектора одбране и обавештајних података не располажу са довољно података да би утврдили поријекло мистериозних летећих објеката које су виђали војни пилоти.

У извјештају, који је поднијет Конгресу и јавно објављен, обухваћена су виђења 144 објеката које је влада званично назвала “неидентификованим ваздушним појавама”, а који датирају од 2004. године.

У великом извештају америчке владе о неидентификованим летећим објектима (НЛО), наводи се да војни и обавештајни аналитичари не располажу са довољно података да би утврдили поријекло мистериозних летећих објеката које су виђали војни пилоти, укључујући и питање да ли они представљају напредне технологије неке државе, атмосферске појаве или су ванземаљске природе.

– Сви случајеви осим једног, који је приписан грешци у радару, остају необјашњени и предмет су даљих анализа – рекли су амерички званичници који су разговарали са новинарима под условом да остану анонимни, на брифингу о закључцима извештаја.

Код преосталих 143 случајева, влада тек треба да донесе закључак да ли су пријављени феномени ванземаљског поријекла, изјавили су званичници.

Такође, радна група нема довољно доказа да закључи да ли неки од пријављених инцидената представљају евентуалне непознате системе летења које су развили америчка влада, комерцијални ентитети, или пак нека страна влада, навели су званичници.

– На основу података којима располажемо, немамо јасне индикације да ли су неки од тих неидентификованих ваздушних феномена дио страног обавјештајног програма прикупљања података, и немамо јасне податке који би указивали на велики технолошки напредак неког потенцијалног противника САД – речено је новинарима на брифингу.

Извештај садржи и примјере феномена који су од раније познати јавности, пошто је Пентагон објавио видео снимке које су снимили пилоти америчке морнарице, а на којима се виде тајанствене летјелице надомак источне и западне обале САД, чија брзина и способност маневрисања превазилазе познате технологије у авијацији. На летјелицама се није јасно видио мотор нити површине за контролу летења.

У извештају се закључује да ове појаве свакако доводе у питање безбједност летења и могу представљати изазов по националну безбједност САД, и додаје да за ове феномене “вјероватно не може постојати само једно објашњење”, преноси РТС.

Америчке власти дале су пет могућих објашњења за неидентификоване летеће објекте чије порекло не може да буде дефинисано.

Прво је “ваздушна гужва”, која се може односити на птице, балоне, дронове или отпад у ваздуху, као што су пластичне кесе. Друго су природни атмосферски феномени, попут кристала леда, влаге и термалних флуктуација које инфрацрвени и радарски системи могу да региструју.

Као треће могуће објашњење, наводе развојне програме појединих америчких агенција или корпорација, али за то нису могли да добију ниједну потврду. Под четири су сврстали могућност да су неки од необјашњивих феномена заправо тајне технологије страних држава, као што су Русија, Кина, друге земље или “невладини ентитети”.

Пето објашњење се односи на летјелице које су показивале неуобичајене карактеристике летења или необјашњиву технологију и материјале, за које је, како се наводи, потребно додатно научно знање како би могле да буду анализиране.

Filter 2019