Sun. Jun 13, 2021
ћирилица /латиница

Амбасада Русије: Без одобрења Савјета безбједности УН-а високи представник биће нелегитиман

Извор: Глас Српске

Амбасада Руске федерације у БиХ није се сложила са завршним комуникеом сједнице Савјета за примјену мира (ПИК), јер га сматрамо неуравнотеженим и тенденциозним. Многе тачке документа превазилазе мандат Управног одбора ПИК-а.

Саопштила је то данас Амбасада Руске федерације у БиХ додајући да неке изјаве противрјече не само духу, већ и слову Општег оквирног споразума за мир у БиХ.

Управни одбор ПИК- у комуникеу објављеном након сједнице одржане 1. и 2. јуна поздравио је именовање Кристијана Шмита за новог високог представника и изразио му пуну подршку у јачању стабилности у БиХ „тако што ће обезбиједити досљедно спровођење цивилних аспеката Дејтонског споразума“.

Управни одбор ПИК-а похвалио је одлазећег високог представника Валентина Инцка за “изванредан рад који су он и његов тим урадили на стабилности и развоју БиХ”.

Потврђена је „пуна подршка високом представнику у обезбјеђивању пуног поштивања Дејтонског мировног споразума и спровођењу његовог мандата у складу са Анексом 10 и одговарајућим резолуцијама Савјета безбједности УН“, што, како је наведено, остаје непромијењено.

С коминикеом се није сложио руски амбасадор Игор Калабухов.

– Још једном смо изјавили да поступак именовања новог високог представника сматрамо непотпуним и да ће он без одобрења Савјета безбједности УН-а бити нелегитиман – нагласили су у саопштењу.

Додају да поново потврђују приврженост Русије темељним дејтонским принципима равноправности три конститутивних народа и два ентитета са широким уставним овластима.

-Полазимо од чињенице да не постоји алтернативе њиховом самосталном дијалогу на основи узајамног поштовања по свим актуелним питањима – нагласили су у саопштењу.

Filter 2019