Sun. Jun 20, 2021
ћирилица /латиница

Алексић: И грађани Српске да траже накнаду

Извор: Срна

Адвокат Срђан Алексић, који је поднио прву тужбу против НАТО због употребе муниције са осиромашеним уранијумом током агресије на СР Југославију 1999. године, рекао је да би и грађани Републике Српске који трпе посљедице НАТО бомбардовања могли да траже правду и накнаду.

Алексић је позвао адвокате из Републике Српске да сарађују и размјене искуства.

“Позивамо их да нам се јаве да са њима сарађујемо, одржимо трибину у Републици Српској, разговарамо са стручном јавношћу о последицама и да укажемо на неке правне ствари и да заједно заштитимо српски народ у Републици Српској”, рекао је Алексић Срни.

Он је навео да, осим поднесене тужбе због посљедица дејства осиромашеним уранијумом, Адвокатска канцеларија Алексић из Ниша припрема и тужбе због употребе касетних бомби током НАТО агресије 1999. годнине.

Алексић каже да се Канцеларији јављају бројни војници – ветерани из Чешке и траже савјете.

“У септембру ће бити велики научни скуп где би их упутили на наша искуства и она права која имају. Они траже накнаду јер трпе велике последице као и српски војници и цивили”, истакао је Алексић.

Говорећи о тужби против НАТО-а коју је Канцеларија упутила у Брисел због употребе муниције са осиромашеним уранијумом, Алексић је рекао да је рок за одговор на њу 30 дана.

“Сада су годишњи одмори. До септембра ћемо већ добити одговор да ли НАТО прихвата да се изјасни о нашој тужби, да ли прихвата да буде странка у спору или ће то да игнорише, а онда суд може да донесе пресуду у случају изостанка”, рекао је Алексић.

Он је навео да ће тужба за употребу касетних бомби бити спремна до септембра, а да је сада у припреми вјештачење вјештака судске медицине и балистичара.

“Тужбу ћемо поднети у септембру када урадимо налазе. Она је индивидуална. Свако мора да се посебно вештачи, свако може да буде испитан и не можемо да имамо колективну тужбу”, појаснио је Алексић.

Он је навео да је у плану и низ других тужби, додајући да су и физичка лица заинтересована за накнаду имовинске штете на кућама, као и правна лица, односно фирме које су бомбардоване.

“Размишљамо и о тужбама за пострауматски синдром од људи који су учествовали у рату и цивила који су били под траумом”, рекао је Алексић.

Алексић је додао да је прва тужба припремана четири године, а да ће се на наредним радити убрзано.

“Дошли смо до правног основа што је било јако тешко утврдити”, рекао је Алексић.

НАТО је извршио 2.300 удара на СР Југославију 1999. године и бацио 22.000 тона пројектила, међу њима и 37.000 забрањених касетних бомби и бомби пуњених осиромашеним уранијумом.

Касетним бомбама у Нишу убијено је најмање 20 људи, а на десетине је рањено.

Filter 2019