Thu. Jun 17, 2021
ћирилица /латиница

Kако се у Трнову доносе одлуке о измјени регулационих планова на Јахорини?

Аутор: ФИЛТЕР/М.К.

На данашњој сједници Скупштине општине Трново усвојено је неколико одлука које се тичу измјене регулационих планова на дијелу Јахорине која припада овој општини.

Спорна је била једна тачка, за коју одборник ДЕМОС-а Драган Шиповац тврди да није могла бити на гласању данас.

Шиповац каже да је са Kолегија Скупштине општине, који се одржава неколико дана прије сједнице и на коме представници одборника утврђују коначан дневни ред, спорна тачка скинута. Ријеч је о захтјеву инвеститора Срђана Ћорића из Угљевика.

“Kада је на Kолегију речено да се тачка скида, то је значило да је неће бити на дневном реду на сједници и да се о том захтјеву одборници неће изјашњавати. Међутим, нас је данас на сједници дочекао тај приједлог за измјену дијела регулационог плана на Јахорини који припада општини Трново. За двије минуте се нико не може спремити и видјети о чему се ту ради. У питању су врло озбиљне одлуке”, каже Шиповац.

Додаје да је предлагач начелник општине, али како Драгомир Гаговић није био присутан на сједници, сматра незаконитим то што је приједлог да се та тачка нађе на дневном реду у оквиру допуне дневног реда на самом почетку сједнице, изнио предсједник Скупштине општине.

“Прије седам дана су је на Kолегују скинули уз опаску “Нека мало сачека”. Данас је враћају кроз допуну дневног реда, по мени незаконито. Шта се промијенило за седам дана?”, пита Шиповац.

Синиша Голијанин, предсједник Скупштине општине Трново, у изјави за Филтер одговара да је одлучено да се директно на терену испита стање на локацији за коју се траже измјене. Зато је, каже, захтјев скинут са Kолегија, а како се испоставило да је све у реду, није било разлога да се не нађе на данашњој сједници.

“Послали смо на Јахорину раднике Одсјека за просторно уређење и стамбене послове са градским инспектором и комуналним полицајцем. Kада су нас извијестили да је затечено стање уредно и да нема препрека за градњу, одлучили смо да се тачка данас стави на гласање”, рекао је Голијанин.

Он је додао да начелник јесте предлагач, али да је захтјев обрадио општински Одсјек за финансије, просторно уређење и стамбене послове, те да није било препреке да се нађе на дневном реду. Подвукао је да су за одобравање измјена регулационог плана гласали одборници већине (СДС, ДНС и СП), али и опозиционог СНСД-а.

“Иако начелник није био на сједници, као предлагач је био на Kолегију. На сједници је била присутна Млађенка Рађен из Одсјека за финансије, просторно уређење и стамбене послове и она је могла одговорити на сва питања”, рекао је Голијанин.

Шиповац каже да ово није усамљен случај те да скупштинска већина коју чине ДНС, СП и СДС често крши правила, укључујући Пословник о раду скупштине.

“Управо због тога данас нисам желио учествовати у раду јер је вријеме да јавност сазна како се у Трнову воде сједнице Скупштине и доносе одлуке”, рекао је Шиповац.

Filter 2019