Wed. Jun 16, 2021
ћирилица /латиница

Шљивовица из Босанске Kрупе најбоља на свијету

Извор: Независне новине

Бранко Дрљача, који већ годинама ради и живи у Њемачкој на свом имању Рајновача у мјесту Ивањска, између Босанске Kрупе и Новог Града, произвео је ракију шљивовицу која је на престижном такмичењу “World Drinks Awards” у Лондону проглашена за најбољи дестилат од коштичавог воћа на свијету.

Наиме, Дрљача је по професији сомелијер племенитих дестилата, сертификовани сензоричар за дестилате, доцент на Академији за сомелијере, дизајнер Аромабокса за сензорно вјежбање те члан више комисија за оцјењивање алкохолних пића.

“Такмичење које је одржано у Лондону је веома реномирано у свијету. Сви свјетски произвођачи алкохолних пића шаљу своје производе на ово такмичење. Ту се оцјењују виски, коњак, вотка и остала пића. Наша шљивовица је била у групи воћних ракија које су класификоване на седам разних и она је била побједник своје групе. Освојила је златну медаљу те је прозвана најбољим дестилатом коштичавог воћа на свијету”, прича Дрљача за “Независне”.

Према његовим ријечима, имање Рајновача у мјесту Ивањска обновио је с оцем 2010. године, гдје је засадио један шљивик и многе друге сорте воћа, али је ипак фокус био на шљивама.

“Увијек сам био заинтересован за сензорику вина и вискија, али с годинама је почела та љубав и заинтересованост за пића са поднебља Балкана. Традиција производње шљивовице у мојој породици је много дужа и ја сам четврта генерација. Ми покушавамо да направимо ракију онако како треба да се прави, са високим квалитетом”, истиче Дрљача.

Наглашава да је потребно много посвећености и рада како би се направила најбоља свјетска шљивовица.

“Ово је пројекат који је трајао око пет година. Све је смишљено рађено. Kупажа је састављена од пет дестилата који су у процесу старења одлежали у седам буради од три различита дрвета: српском храсту, француском лимоусину и дуду”, прича Дрљача.

На имању Рајновача се, између осталих, осим шљивовице, производе и црна крушка, виљамовка, јабука и гин.

“Kористим знање из савремене енологије фокусиране на квалитет и арому, као и секундарно на квантитет и рандман. Посвећен сам адекватном сазријевању дестилата у овисности од типа ракије те радим на подизању стандарда квалитета и едукације на свим пољима везано за производњу овог алкохолног пића”, објашњава Дрљача.

“World Drinks Awards” су међународне награде које се додјељују најбољим од свјетских признатих стилова пића. Оне су представљене од стране “Drinks Report”, водећег свјетског мрежног ресурса за професионалце у бранши јаких алкохолних пића и промовишу она најбоља, као и продајна мјеста широм свијета.

Filter 2019