Sun. Jun 20, 2021
ћирилица /латиница

Чаушевић након пресуде: Дође плата из једне банке, па из друге и накупи се па ја купим некретнину

Извор: Глас Српске

Ја сам морална вертикала, поручио је бивши директор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Кемал Чаушевић након што је данас првостепено осуђен на девет година затвора, преноси Кликс.

У обраћању испред Суда БиХ, који га је и осудио, оптужио је правосудне органе за криминал у њиховим редовима. То се односило и на Дубравка Чампару и Олега Чавку – тужиоце у афери „Пандора“, а у којој је Чаушевић оптужен за примање дара и других облика користи, прање новца и злоупотребу положаја.

Сматра да је “пресуда срамота Суда јер се окорјели криминалци пресуђују на по пет година затвора“.

Тврди да је Чампара одговоран зашто је Сединет Карић, познат као „краљ текстила“, добио благу казну. Карић је прије четири године након споразумног признања кривице осуђен на годину затвора због давања дара и других облика користи. У тужби је истакнуто да је он плаћао Чаушевићу да би његова компанија била привилигована приликом увоза робе.

Чаушевић је посебно имао низ оптужби на предсједника Суда БиХ Ранка Дебевца. Сматра да је осуђен због тога што је он, како је изјавио, разоткрио незаконите радње у правосуђу.

Коментарисао је оптужбу да је незаконитим радњама стекао имовину вриједну више од милион КМ. Пресудом Суда одузета му је имовина 1,7 милиона КМ.

-Радим 27 година. Прво приватно предузеће сам регистровао 1986. и сви подаци су доступни. Прије рата сам имао штандове. Као најбољи студент Економског факултета сам постао директор грађевинског предузећа Седреник. Анте Марковић (бивши југославенски премијер) ми је дао признање. Био сам директор у четири банке. Радио сам у Федералном министарству финансија – казао је и додао да је у 27 година зарадио 1,8 милиона КМ.

Негира да је некретнине стекао незаконито.

-Дође плата од УИО, од Бор банке, Поштанске банке, Унион банке и Федералног министарства финансија, накупи се и купим некретнину. Узели су ми три стана које сам купио прије него што сам се запослио у УИО. Узели су ми стан у којем сам се родио нагласио је Чаушевић који је најавио да ће поднијети апелацију, односно жалбу на пресуду.

Обрушио се и на предсједника Синдиката УИО Мехмедалију Осмића који је неколико година тврдио да Чаушевић незаконито ради.

Чаушевић је поручио и да је „морална вертикала“. Како је навео, спреман је Сједињеним Америчким Државама уступити документе о криминалу у правосуђу.

С Чаушевићем је првостепено осуђен и Анес Садиковић, још један „краљ текстила и кинеске робе“ на двије године затвора. Оптужен је за давање дара и других облика користи Чаушевићу како би такође његова фирма била привилигована приликом увоза.

Коначну пресуду донијеће Апелационо вијеће Суда БиХ.

Чаушевић је ухапшен у јуну 2014. заједно са још 53 особе у акцији „Пандора“. Међу ухапшенима су били и упосленици УИО, као и царинских терминала. Садиковић се предао дан послије. У септембру 2014. је пуштен из притвора, али су му одређене поједине мјере забране.

Filter 2019