Mon. Jun 14, 2021
ћирилица /латиница

Црна Гора обиљежава 15 година независности

Извор: Агенција Анадолија

Црна Гора данас обиљежава Дан независности. На референдуму 21. маја 2006. године, 55,5 одсто грађана који су изашли на референдум изјаснили су се за независну Црне Гору, јавља Агенција Анадолија (АА).

Независност Црне Горе проглашена је 3. јуна 2006. године, док је 28. јуна те године Црна Гора постала 192. чланица Уједињених нација, а 11. маја 2007. године чланица Вијећа Европе.

Према званичним резултатима, црногорску независност подржало је 230.661 грађана или 55,5 одсто од 86,3 посто грађана с правом гласа који су изашли на референдум, док је за опстанак заједничке државе са Србијом било 185.002 бирача или 44,5 одсто.

Одржавању референдума претходили су преговори представника блокова за независност и заједничку државу преко словачког дипломате и посредника Европске уније Мирослава Лајчака. У вишемјесечним преговорима, највише спорења било је око већине која је потребна да би референдум успио, да би, уз посредовање ЕУ, на крају договорено да је за успјех референдума било потребно да га подржи 55 одсто изашлих бирача.

Скупштина Црне Горе претходно је усвојила Закон о референдуму, који је договорен уз препоруку Европске уније.

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Kривокапић поручио је да је независност Црне Горе морала резултирати већим заједништвом, интеграцијом свих грађана, истинском демократијом, благостањем и примјеном закона без селективности.

Он је, на пријему поводом 15 година од обнављања независности Црне Горе, казао да је период државности до коначне промјене власти обиљежио знак једнакости између независности и приватности. Истакао је да су године након обнове независности прошле у разводњавању и негацији друштвених норми, у ерозији моралних вриједности, хипокризији.

„Ми данас стварамо државу окренуту ка свим грађанима. То је она флоскула која у нашим животима мора бити врло јасна – грађански оријентисан систем. До сада то није било на дјелу“, казао је Kривокапић.

Истакао је да је Влада до краја посвећена супротстављању криминалним системима и у политици и привреди, а да је заједничка обавеза нове власти да се избори против онога што представља опасност за Црну Гору.

„То се може урадити само заједно, уз подршку наших међународних партнера, релевантних невладиних организација како би прогледали сви заједно“, нагласио је Kривокапић.

Поручио је да је основни приоритет Владе омогућавање младима да остају у држави, а не, како је до сада било, да бирају између двије крајности.

„Једна крајност је да се прилагођавају оном систему вриједности који је поремећен и други, емиграција. Једина будућност Црне Горе су млади”, рекао је Kривокапић.

Позвао међународну заједницу на разумијевање.

„Не тражимо никакве привилегије, желимо да у сарадњи са њима остваримо оно што смо зацртали, а то је да будемо прва сљедећа чланица ЕУ и да дијелимо европске вриједности“, рекао је Kривокапић.

Предсједник Скупштине Алекса Бечић истакао је да прослава једног од два најзначајнија државна празника не смије бити привилегија једне институције, субјекта и групе људи или пола Црне Горе.

Рекао је да државу, као њен конститутивни елемент, не чини један човјек, једна група људи или пола становништва.

„Државу чине сви њени грађани, без обзира на било које њихово својство или припадност. Без обзира на то коју опцију су заокружили прије 15 година, на било ком референдуму или било кога на било којим изборима“, казао је Бечић.

Црногорски државни темељ поуздан је и издржаће пробу и искушење кроз које сада пролази, оцијенио је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић.

Он је поводом 15 година од обнављања независности, казао да је свјестан да се могло више постићи, али да се у 15 година не може надокнадити оно што је пропуштено у вјековима.

Ђукановић сматра да је црногорски државни темељ поуздан и да ће издржати пробу кроз коју сада пролази.

“Томе ме још више увјерава способност свих политичких и друштвених потенцијала да бранимо оно што су тековине савремене Црне Горе и оно што је залога боље будућности државе”, казао је Ђукановић.

Поводом Дана независности, 21. и 22. мај су нерадни дани у Црној Гори.

Filter 2019