Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /латиница

Хандке: Дошао сам у Српску упркос јаким вјетровима

Извор: Срна

Нобеловац Петер Хандке изјавио је данас у Бањалуци да је одлучио да дође у Републику Српску упркос јаким вјетровима који су били против тога.

“Срећан сам што сам овдје. Ово је велики тренутак за мене”, рекао је Хандке новинарима у Бањалуци након састанка са највишим званичницима Републике Српске.

Он је нагласио да његове импресије најбоље описују стихови чувене пјесме недавно преминулог Предрага Живковића Тозовца “дугачка је Лајковачка пруга…”.

Хандке је навео да је прије 20 година посјетио кућу у којој је одрастао нобеловац Иво Андрић.

Са чувеним нобеловцем Петером Хандкеом данас су се у Бањалуци састали предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин, предсједник Академије наука и умјетности Рајко Kузмановић, те прослављени режисер Емир Kустурица.

Након боравка у Бањалуци, Хандке ће заједно са Додиком и Kустурицом посјетити Андрићград, гдје ће му у Андрићевом институту бити уручена “Велика награда Иво Андрић”.

Након уручења награде биће уприличен округло сто, на којем ће о књижевном стваралаштву и значају дјела Петера Хандкеа говорити Kустурица, те еминентни академици и књижевници.

Filter 2019