Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /латиница

Хандкеу уручен Орден Републике Српске

Фото: Рас Србија

Извор: Глас Српске

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић уручила је аустријском писцу и нобеловцу Петеру Хандкеу Орден Републике Српске на ленти за изузетан рад и заслуге на пољу културног и духовног развоја, као и за нарочити допринос у развијању и учвршћивању свеукупних односа са Републиком Српском.

Додјели Ордена присуствовали су и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, премијер Републике Српске Радован Вишковић, режисер Емир Кустурица, предсједник АНУРС академик Рајко Кузмановић и ректор бањалучког Универзитета Радослав Гајанин.

Милорад Додик истакао је у разговору са Петером Хандкеом да је његова посјета Републици Српској од великог значаја, те да српски народ изузетно цијени име и дјело овог великог нобеловца.

Додик је нагласио да је Хандке писац чији је књижевни опус изузетне вриједности, а његова ријеч није затрована мржњом, већ правдом, истином и слободом.

Овом приликом Додик је поклонио Хандкеу боцу домаће ракије.

Жељка Цвијановић нагласила је да је Хандке, поред тога што је велики књижевник, истовремено и велики хуманиста и борац за истину и правду.

Хандке је у Републику Српску стигао као да обнавља знање из поратног доба када је „шпартајући“ Републиком Српском помагао домаћине, поправљао кровове на њиховим у рату порушеним кућама, сусретао се са обичним људима…

Као велики мајстор приповједач, Хандке је живот проводио описујући живот обичних људи вјерујући да је усхићење највећа људска моћ.
Увијек против рата, од почетка каријере седамдесетих година, никада класичан и увијек довољно у људској теми, велики нобеловац данас је разговарао са званичницима Републике Српске, српским редитељем Емиром Кустурицом и представницима академске заједнице о прошлости, садашњем времену у коме живимо захваћеном пандемијом вируса корона, али и причама о будућности.

Након боравка у Бањалуци, Хандке ће заједно са Додиком и Кустурицом посјетити Андрићград гдје ће му у Андрићевом институту у 14:00 часова бити уручена „Велика награда Иво Андрић“.

Након уручења награде, биће уприличен округло сто на којем ће о књижевном стваралаштву и значају дјела Петера Хандкеа говорити редитељ Емир Кустурица, еминентни академици и књижевници.

Хандке је добитник „Велике награде Иво Андрић“ Андрићевог института у Андрићграду за најбољу књигу објављену у Србији или Републици Српској током 2020. године „Други мач – Мајска повест“.

Ова награде се уручује на Светог Саву у Андрићграду, али је ове године одгођено због епидемиолошке ситуације.

Раније данас на бањалучком аеродрому Маховљани нобеловца су дочекали прослављени српски и свјетски редитељ Емир Кустурица и савјетник српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Перо Симић.

Filter 2019