Thu. Jun 17, 2021
ћирилица /латиница

У Федерацији БиХ се укида ограничење кретања

Извор: Фена

Kризни штаб у Федералном министарства здравства, захваљујући позитивној епдемиолошкој ситуацију, данас је донио одлуку о укидању ограничење кретања.

Помоћник министра за јавно здравље ФБиХ Горан Черкез на прес-конференцији казао је одлучено да се повећа број особа који могу бити на јавним скуповима и то 30 у затвореним просторима и 50 на отвореним.

“Исти број особа очекујемо да се може скупљати и у угиститељским објектима. Дањашњом наредбом омогућили смо и музику у угоститељским објектима уживо уз епдемиолошку обавезу – плексиглас ограду која мора бити преко два метра висине, која ће у потпуности одвојити извођаче од публике. Надамо се да ће то сви поштовати и да ћемо након 15 дана бити у стању да још додатно ублажавамо мјере”, казао је Черкез.

Нагласио је да епидемиолошка ситација до сада никад није била боља од почетка кризе са ковидом-19.

“Ово је данас можда најбоља епидемиолошка ситуација у ФБиХ гдје имамо инциденцу 28. Такође морамо констатовати да су сви кантони испод инциденце 50. Имамо три кантона која су такођер у фази смиривања, који су на инциденци око 50. То су јако добре вијести посебно имајући у виду да је у овој седмици, чак у односу на потекле, 43 посто особа мање заражано. Такођер , седмодневна инциденца пала за више од 42 посто”, казао је Черкез.

Тренутрно на је на болничком лијечењу у ФБиХ 359 пацијената, од којих је само 17 на респираторима.

“У KС данас нема ни једна особа која је респиратору, то су јако добре вијести. Радујемо се овим вијестима, али не смијемо се опуштати. Очекујемо од грађанства да се сви придржавају прописаних мјера, да проведемо љето на један нормалан начин, дакле дистанца и поштивање мјера у унутрашњости уз редовно прање руку и хигијену”, рекао је Черкез.

Посебно је позвао угоститеље да се придржавају мјера, те да су најризичнија окупљања унутар заворених простора, да се не користи ситуација да би се поново правили велики скупови уз мизику.

По ријечима Черкеза имунизација тече по плану, у складу да бројем вакцина које имају.

“Добра вијест је да је у мају стигло више од 120.000 вакцина и да оне и даље пристижу. Очекујемо да ћемо и даље имати пораст броја вакцинисаних људи и да ћемо добити већи број вакцима кроз програме Ковакс и ЕУ, а надамо се да ће бити склопљени одређени уговори са прозвођачима од стране федерлног и државног нивоа”, изјавио је Черкез.

Filter 2019