Sun. Jun 20, 2021
ћирилица /латиница

У суботу обиљежавање другог напада на Илиџу

Извор: Срна

Поводом манифестације “Дани одбране Илиџе” и обиљежавања другог напада на то подручје, Борачка организација “Илиџански борац” Источна Илиџа ће у суботу, 15. маја, у храму Светог Саве у Блажују, одати почаст свим погинулим и умрлим борцима Илиџе.

Парастос за погинуле и умрле саборце биће служен од 10:30 часова, по скраћеном поступку и у складу са епидемиолошким мјерама, најављено је из “Илиџанског борца”.

Делегација Борачке организације “Илиџански борац” сваке године у порти храма Светог Саве у Блажују прислужи свијеће и ода почаст свим борцима погинулим у нападима такозване Армије БиХ на Илиџу 22. априла и 14. маја 1992. године.

Први напад такозване Армије БиХ десио се 22. априла 1992. године када је погинуло 12 српских родољуба, а за одбрану Илиџе током одбрамбено-отаџбинског рата живот су положила 1.064 борца Војске Републике Српске.

Од погинулих 1.064 борца њих 560 били су припадници “Илиџанске бригаде” која је бранила своју територију од напада из праваца Сарајева, Храснице и Игмана.

“Илиџанска бригада” била је бастион Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске и дала је огроман допринос у одбрани Републике Српске.

Српско становништво са Илиџе је исељено након Дејтонског мировног споразума јер је одбрањено подручје припало Федерацији БиХ, а сјећање на подвиг бораца и жртве цивила чува и његује Борачка организација “Илиџански борац”.

Filter 2019