Mon. Jun 14, 2021
ћирилица /латиница

У недјељу обиљежавање Дана 4. батаљона Војне полиције Сарајевско- романијског корпуса

Извор: Срна

Дан 4. батаљона Војне полиције Сарајевско- романијског корпуса биће обиљежен у недјељу, 23. маја, служењем парастоса и полагањем вијенаца погинулим и преминулим припадницима јединице.


Парастос ће бити служен у 11:00 часова у храму Светог Василија Острошког на Вељинама, а полагање вијенаца у 11:40 часова на споменику “Слава српском борцу” у Лукавици, рекао је Срни секретар Удружења ветерана Војне полиције Драган Пјевић.

Пјевић је навео да због епидемиолошке ситуације ове године неће бити организована свечана академија, као ни ручак за чланове породица погинулих и умрлих припадника батаљона.

Четврти батаљон Војне полиције био је у саставу Сарајевско-романијског корпуса и под његовом директном командом.

Јединица је 24. маја 1992. године напустила касарну “Виктор Бубањ” и измјештена у село Тврдимићи, а 25. маја те године извршено је прво постројавање.

Батаљон је послије тога стациониран у касарни “Слободан Принцип Сељо” у Лукавици.

Уз уобичајне војно-полицијске задатке, јединица је била ангажована и у зони ратних дејстава широм сарајевског ратишта са основним циљем очувања територије и становништва од агресије.

По завршетку ратних дејстава, батаљон је са цјелокупним материјално-техничким средствима измјештен на Пале, гдје је 1997. године одређени број војника потписао прве професионалне уговоре, јер је тада јединица стављена под команду 505. Моторизоване бригаде, која је била смјештена у касарни “Милош Обилић” и по новој формацији ђеловала је као чета Војне полиције.

Због бројних реформи и кадровских смањења, јединица је угашена 2003. године.

Батаљоном су командовали мајор Јово Штрбац, капетан Недељко Лиздек, капетан Зоран Терзић и мајор Вуко Чворо.

Filter 2019