Mon. Jun 14, 2021
ћирилица /латиница

У музеј Орловача враћене украдене кости праисторијског медвједа

Извор: Срна

На Међународни дан музеја, 18. маја, у музеју Орловача у Сумбуловцу код Пала биће изложени сви палеонтолошки налази, као и кости праисторијског медвједа које се послије 12 година поново могу видјети, рекао је Срни самостални стручни сарадник за културно-историјска и природна добра општине Пале Младен Самарџић.

Самарџић је истакао да су кости праисторијског медвједа послије 12 година поново код њих, након што су украдене у мају 2009. године, нагласивши да је њихова вриједност непроцјењива јер је ријеч о експонатима који су по очуваности и величини међу највећим у свијету.

“Кости праисторијског медвједа су враћене у музеј Орловача, очишћене и адекватно заштићене, јер су неке претрпјеле мања оштећења због неадекватног руковања и транспорта”, рекао је Самарџић, додајући да су чишћење и заштиту костију радили чланови Спелеолошко-еколошког друштва “Орловача”.

Он је додао да га је контактирала полиција у априлу да погледа да ли су то украдене кости које су нађене у Мокром на огради у врећи.

“Препознао сам их и радило се о три лобање, поткољеницама, бутној кости, плећки, вилици које су огромне и показују величину медвједа који је тада настањивао пећину”, навео је Самарџић.

Према његовим ријечима, на костима се налазе бројеви, ознаке мјесец и датум када су нађене.

“Кости које су отуђене, прво су нађене на првом спрату пећине Орловача, гдје су и пронађене јазбине медвједа који су ту обитавали. У току истраживања од 1975. до 2014. године пронађено је више од 10 непотпуних скелета пећинског медвједа старости преко 16.000 година”, објашњава Самарџић.

Он је истакао да су палеонтолошки остаци које налазе у спелеолошким објектима општине Пале веома значајни и њихова вриједност је непроцјењива, па је 2014. године отворен музеј и урађена поставка археолошких и палеонтолошких експоната.

Самарџић је нагласио да ће Музеј пећине Орловача бити обогаћен новим експонатима који су нађени у току досадашњих истраживања.

Он је истакао да пећина Орловача може да буде бренд општине Пале, с обзиром на то да ова локална заједница има велики туристички потенцијал, због чега је акценат на развоју туризма и природним љепотама.

Самарџић је позвао све који желе да виде поставку палеонтолошких налаза у Музеју Орловача да дођу 18. маја од 9.00 до 15.00 часова, те истакао да је улаз у музеј бесплатан, док улазнице у пећину Орловача коштају од двије до четири КМ.

Кости које се налазе у музеју су палеонтолошки налази старости од 10.000 до 12.000 година.

Орловача је изванредан спелеолошки објекат у којем је прије 16.000 година живио пећински медвјед, далеки предак мрког медвједа.

Кости пећинског медвједа пронађене су 400 метара од улаза у пећину.

Filter 2019