Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /latinica

U Istočnom Sarajevu obilježen Dan Vojske RS

Izvor: Grad Istočno Sarajevo

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić danas je povodom 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske (VRS) i Dana Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH položio vijenac na centralni Spomen-krst na groblju u Miljevićima u Istočnom Novom Sarajevu.

Uz gradonačelnika Istočnog Sarajava, vijenac su položili načelnik opštine i zamjenik načelnika opštine Istočno Novo Sarajeva Jovan Katić i Aleksandar Kostović.

Gradonačelnik Ćosić je tom prilikom napomenuo da Republike Srpske bez VRS danas ne bi bilo i da su njeni pripadnici najzaslužniji za njeno postojanje.

„Republika Srpska je rođena 9. januara, svoj prvi Ustav je dobila 28. februara, a 12. maja 1992. godine su i zvanično okupljeni heroji koji će je braniti i odbraniti, na taj način stvorivši uslove i za jaku političku poziciju tadašnjeg rukovodstva Republike Srpske, što je na kraju dovelo i do međunarodne verifikacije Republike Srpske u Dejtonskom mirovnom sporazumu“, istakao je Ćosić.

Ćosić, Katić i Kostović su povodom Dana Vojske Republike Srpske vijenac položili i na Spomen-ploču na Vracama, postavljenu na mjestu gdje je 19. maja 1992. godine komandant Glavnog štaba VRS general Ratko Mladić izvršio smotru dva bataljona samoorganizovanog naroda opštine Novo Sarajevo.

Filter 2019