Thu. Jun 17, 2021
ћирилица /latinica

U Beogradu osnovano Udruženje “Romanija”

Izvor: FILTER

U Beogradu je danas održana Osnivačka skupština Udruženja “Romanija”, na kojoj je donesen program rada i izabrano rukovodstvo organizacije koja će okupljati ugledne ljude iz Beograda porijeklom iz romanijske regije.

Za predsjednika je izabran penzionisani general Vojske Republike Srpske Vinko Pandurević, koji je zajedno sa penzionisanim pukovnikom Vojske Republike Srpske Milanom Jolovićem i pokrenuo ovu ideju.

Cilj Udruženja je organizovanje pomoći narodu svog zavičaja i sveukupnom razvoju ove regije.
Udruženje će aktivnosti usmjeravati na poslove apliciranja i posredovanja pri obraćanju Vladi Srbije za dobijanje projekata, pomoći razvoja, obezbjeđivanje promocije potencijala romanijskog kraja u Srbiji, odnosno jačanje poslovnih veza i ostvarivanje materijalnih uslova za ekonomski i kulturni napredak, naveo je ranije u izjavi Srni Milan Jolović.

Prema njegovim riječima, Udruženje Romanijaca će sprovoditi humanitarne aktivnosti, pružati različite oblike pomoći porodicama i pojedincima, prikupljati sredstva za izgradnju planiranih objekata, liječenje bolesnih, te raditi na podizanju nivoa zdravstvene zaštite.

Osnivačkoj skupštini Udruženja “Romanija” prisustvovali su i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, te načelnici Sokoca i Pala Milovan Bjelica i Boško Jugović.

Filter 2019