Sun. Jun 20, 2021
ћирилица /latinica

Upoznajte Branka Stankovića, ovogodišnjeg dobitnika ”Zlatne sove”

Izvor: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva

Stručni žiri konkursa za najbolji neobjavljeni roman “Zlatna sova” za 2021. godinu proglasio je roman “Vreža” autora Branka Stankovića.

Branko Stanković rođen je 1975.godine u Foči. Po zanimanju je oralni hirurg zaposlen u Loparama sa adresom prebivališta u Bijeljini.

Do sada je objavio tri romana:
1.Čekamo vaskrsenje mrtvih (Duhovni lug, Kragujevac, 2017.)
2.Zar je jedna pesma žalna (Duhovni lug, Kragujevac, 2017.)
3.So soli (Pešić i sinovi, Beograd, 2019.)-koauator sa Mirkom Ristićem.

Bavi se istraživanjem i proučavanjem istorije, religije i etnomuzikologije. Oženjen je i otac je dva sina.

U obrazloženju stručnog žirija o romanu “Vreža” piše sljedeće:

“Rukopis tematizuje pitanje zla u svijetu, kao i prava na kaznu i osvetu nad onima koji su počinili to zlo. Ispričan je kroz dva narativna plana.

Prvi obuhvata savremene godine i slučajno saznanje glavnog junaka Milana, studenta istorije, izbjeglice iz Korduna koji je kao dječak morao da ode iz zavičaja zbog hrvatske vojne akcije „Oluja“, da se u Beogradu nalazi kao strani diplomatski predstavnik u nekoj tobožnjoj humanitarnoj misiji, čovjek koji je neposredno odgovoran za smrt njegovog oca. To saznanje pokreće u njemu želju za osvetom, koju na kraju neće imati snage da ostvari. Umjesto njega tu kaznu će ostvariti neka viša sila i taj prerušeni zlikovac postradaće od krstareće rakete u jednoj drugoj zemlji gdje je obavljao tobožnju humanitarnu misiju.

Drugi narativni plan utemeljen je na istorijskoj naraciji i vraća nas u godine nakon završetka Prvog svjetskog rata, kao i godine nakon nakon završetka Drugog svjetskog rata, a prikazuje sudbinu jermenskog osvetnika Sogomona Telhirjana i srpskog osvetnika Blagoja Jovovića. Prvi osvetnik Telhirjan ubio je turskog zlikovca Talat-pašu, odgovornog za smrt stotina hiljada jermenskih porodica 1915. godine, a drugi osvetnik Jovović je u Argentini pedesetih godina 20. vijeka organizovao atentat na hrvatskog ustaškog poglavnika i zlikovca Antu Pavelića, odgovornog za smrt i stradanje više stotina hiljada pripadnika srpskog naroda u koncentracionim logorima na prostoru fašističke NDH (1941-1945).

Na tematsko-motivskom, stilsko-jezičkom i kompozicionom planu, kao i složenosti izraza, radi se o jednom od zapaženijih rukopisa koji su pristigli na ovogodišnji konkurs” – stoji u obrazloženju stručnog žirija.

Književna nagrada izdavačke kuće JP „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo obuhvata plaketu (povelju) za najbolji neobjavljeni roman, objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 5.000,00 KM i 20 primjeraka romana.

Dodjela nagrada planirana je za mjesec septembar, u vrijeme kada se obilježava dan osnivanja Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

Filter 2019