Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /латиница

Упознајте Бранка Станковића, овогодишњег добитника ”Златне сове”

Извор: Завод за уџбенике и наставна средства

Стручни жири конкурса за најбољи необјављени роман “Златна сова” за 2021. годину прогласио је роман “Врежа” аутора Бранка Станковића.

Бранко Станковић рођен је 1975.године у Фочи. По занимању је орални хирург запослен у Лопарама са адресом пребивалишта у Бијељини.

До сада је објавио три романа:
1.Чекамо васкрсење мртвих (Духовни луг, Крагујевац, 2017.)
2.Зар је једна песма жална (Духовни луг, Крагујевац, 2017.)
3.Со соли (Пешић и синови, Београд, 2019.)-коауатор са Мирком Ристићем.

Бави се истраживањем и проучавањем историје, религије и етномузикологије. Ожењен је и отац је два сина.

У образложењу стручног жирија о роману “Врежа” пише сљедеће:

“Рукопис тематизује питање зла у свијету, као и права на казну и освету над онима који су починили то зло. Испричан је кроз два наративна плана.

Први обухвата савремене године и случајно сазнање главног јунака Милана, студента историје, избјеглице из Кордуна који је као дјечак морао да оде из завичаја због хрватске војне акције „Олуја“, да се у Београду налази као страни дипломатски представник у некој тобожњој хуманитарној мисији, човјек који је непосредно одговоран за смрт његовог оца. То сазнање покреће у њему жељу за осветом, коју на крају неће имати снаге да оствари. Умјесто њега ту казну ће остварити нека виша сила и тај прерушени зликовац пострадаће од крстареће ракете у једној другој земљи гдје је обављао тобожњу хуманитарну мисију.

Други наративни план утемељен је на историјској нарацији и враћа нас у године након завршетка Првог свјетског рата, као и године након након завршетка Другог свјетског рата, а приказује судбину јерменског осветника Согомона Телхирјана и српског осветника Благоја Јововића. Први осветник Телхирјан убио је турског зликовца Талат-пашу, одговорног за смрт стотина хиљада јерменских породица 1915. године, а други осветник Јововић је у Аргентини педесетих година 20. вијека организовао атентат на хрватског усташког поглавника и зликовца Анту Павелића, одговорног за смрт и страдање више стотина хиљада припадника српског народа у концентрационим логорима на простору фашистичке НДХ (1941-1945).

На тематско-мотивском, стилско-језичком и композиционом плану, као и сложености израза, ради се о једном од запаженијих рукописа који су пристигли на овогодишњи конкурс” – стоји у образложењу стручног жирија.

Књижевна награда издавачке куће ЈП „Завод за уџбенике и наставна средства“ а. д. Источно Ново Сарајево обухвата плакету (повељу) за најбољи необјављени роман, објављивање дјела у тиражу од 500 примјерака, те ауторску накнаду од 5.000,00 КМ и 20 примјерака романа.

Додјела награда планирана је за мјесец септембар, у вријеме када се обиљежава дан оснивања Завода за уџбенике и наставна средства.

Filter 2019