Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /латиница

Туризам у РС може бити локомотива раста привреде

Извор: ФИЛТЕР/Д.Л.

На Економском факултет Универзитета у Источном Сарајеву данас је одржан округли сто о теми „Стратешки изазови туристичког развоја у пандемијском периоду“. Учествовали су представници 11 институција и организација чији је рад од значаја за сектор туризма.

Проф. др Радомир Божић, декан Економског факултета, истакао је да је главно питање како одговорити на изазове туристичког сектора, туристичке привреде и пословања у пандемијским условима.

“Размијенићемо мишљења о томе како је могуће у овим актуелним условима побољшати и олакшати финансирање тог сектора. Имамо студијски програм Туризам и хотелијерство и наши представници су већ мјесецима активно укључени у активности на припреми стратешких докумената и на локалном, и на нивоу Републике Српске. Сматрамо да имамо ресурсе и потенцијале да можемо дати свој допринос стратешком развоју овог сектора, то је друга тематска цјелина. Разговараћемо о томе каква је тренутно туристичка понуда Републике Српске и у БиХ и како би се она систематски могла унапређивати и стварати претпоставке и услове да туристички сектор значајније допринесе расту домаћег производа и стандарду становништва”, рекао је Божић.

Доц. др Предраг Млинаревић, продекан за наставу на Економском факултету, рекао је да су теме подијељене у двије цјелине. Прва се односи на приступ финансијама, а друга на структуру туристичке понуде.

„Ми смо у контактима са Удружењем хотелијера и угоститеља спознали да они имају проблема у приступу кредитима у времену када је тај сектор био најизложенији .Та неликвидност је повукла велики број предузећа у стечај и пропадање. Радили смо истраживање у коме се показало да комерцијалне банке посматрају предузећа из туристичког сектора у вријеме кризе ризичнијим. Тако да се предузећа сусрећу са кредитним рестрикцијама. Ако је нешто, можда, добро из ових криза, то је да можемо извући закључке и направити механизме који би се активирали када дође до сличних криза. Тада ти маханизми неће бити изнуђени, већ ћемо јасно знати шта морамо активирати и дати тај финансијски “појас за спасавање”, појаснио је Млинаревић.

Процјене су да након првобитне кризе, слиједи период у коме ће туристи све више путовати и откривати нове дестинације. Управо ту треба бити спреман са структуром понуде у Републици Српској, један је од закључака који се могао чути на округлом столу.

Туристичке навике су се промијениле. Туристи теже за доживљајима. Културни и креативни туризам морају да буду нешто што ће бити дио туристичке понуде Српске.

“Важно је питање како да се припремимо, да будемо препознати и да напокон привучемо платежно способне међународне туристе. Тада би укупни ефекти били такви да напокон можемо да кажемо да је туризам локомотива раста привреде“, закључује Млинаревић.

На окрулом столу учествовали су и представници Министарства трговине и туризма РС, Туристичке организације РС, Привредне коморе РС, Удружења послодаваца трговине, туризма и угоститељства РС (ХОРЕКА), УСАИД-а, Министарства финансија РС, ИРБ-а РС, Удружења банака у БиХ, Гарантног фонда РС и Савеза општина и градова РС.

Filter 2019