Thu. Jun 17, 2021
ћирилица /латиница

Теглетија у Бриселу: БиХ веома близу кандидатског статуса

Извор: РТРС

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас у Бриселу да БиХ треба позитивна вијест која ће доћи од ЕУ, а та вијест је сасвим сигурно да кандидатски статус може добити до краја ове године.

– У разговору са свим представницима ЕУ јасно је да БиХ ради на томе и да је веома близу да добије кандидатски статус, свјесни да смо највећи дио тих ствари које су биле договорене у претходном периоду завршили и да смо у фази имплементације – рекао је Тегелтија.

Истакао је да се у посљедње вријеме појавило питање изборног законодавства као додатни услов за добијање кандидатског статуса.

– Инсистирао сам на томе да ми радимо на измјени изборног законодавства и да су за нас те измјене веома важне, али оне не треба да буду услов за добијање кандидатског статуса, већ оно што је било дефинисано у претходном периоду. И комесар и предсједник Европског парламента свјесни су чињенице да би БиХ испуњавањем својих услова и усвајањем одређених законских рјешења испунила оно што је био услов за добијање кандидатског статуса, али нисам сигуран до краја да ли ће измјене Изборног закона бити и даље један од услова – рекао је Тегелтија након састанака у Бриселу.

Тегелтија је навео да је у БиХ формирана комсија која треба да ради на измјени изборног законодавства, да је то питање веома широко постављено и са власти и са опозицијом и уколико буде постигнута сагласност онда нема проблема да се измјени изборно законодавство и да се испуни и тај услов.

Када је ријеч о евентуалним измјенама Устава БиХ, Тегелтија је рекао да у Бриселу нико није улазио у детаље ни евентуалних измјена Устава нити Изборног закона, јер су то питања која морају да се договоре у самој БиХ, али уколико постоји сагласност за измјену изборног законодавства биће постигнута и сагласност за измјену Устава који је у вези са Изборним законом.

Тегелтија је рекао да је веома важно да се разговара са ЕУ.

– Посебно у ситуацији када више од годину дана није било комуникација осим видео-линком што није прави начин комуникације. Веома сам задовољан овим што сам чуо у Бриселу и спремношћу Европске уније за процес проширења цијелог западног Балкана, укључујући и БиХ – навео је Тегелтија.

Он је рекао да ће БиХ наставити континуитет сарадње са земљама у региону, прије свега са сусједима, као и са ЕУ и Еропском комисијом и кроз Берлински процес и кроз међусобну сарадњу.

Тегелтија је најавио у понедјељак посјету премијера Црне Горе Здравка Кривокапића БиХ и поручио да се регионално повезан регион може лакше представити у ЕУ.

Filter 2019