Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /латиница

Сјећање на 32 погинула борца са Јасика

Аутор: ФИЛТЕР/Д.Л.

Данас је на спомен-обиљежју Јасик на Требевићу служен парастос и положено цвијеће у знак сјећања на 32 борца Војске Републике Српске, погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Двадесет трећег децембра 1992. године, Дивчић Млађенка изгубила је не Златишту четрдесетдвогодишњег брата, који је свој живот дао за стварање Републике Српске. Она је рекла да бол не јењава и да никада неће нестати.

Михајло Парађина, предсједник Борачке организације Пале рекао је да Република Српска представља гарант сигурности и оппстанка српског народа у оквиру Босне и Херцеговине, те додао да обиљежавање оваквих догађаја представља његовање културе сјећања, као и тековине Одбрамбено-отаџбинског рата, за које су пале огромне жртве, плаћене животима бораца.

„Прије свега, сви ови борци дали су огроман допринос и нису дозволили да се помјери линија одбране општине Пале односно даље по дубини територије Републике Српске, тј. срског народа. Неопходно је и потребно да кроз друштвени пеображај дамо акценат и што већи значај будућим и садашњим генерацијама, да оне наставе да његују традицију, јер од њих нису многи ни свјесни шта је највећа вриједност овог рата, а то јесте Република Српска. Можемо поносно да кажемо, сви ми који смо учествовали, посредно и непосредно, у стварању Репубике Српске и одбрани српског народа у оквиру БиХ, да припадамо историјској генерацији Срба која ће свакако ући у историју која је створила друштвену заједницу у оквиру БиХ”, рекао је Парађина.

Бошко Југовић, начелник општине Пале, рекао је да је дужност свих грађана да се сјећају оних који су своје животе дали у темеље Републике Српске, те додао да је сада њихова обавеза материјално збрињавање потомака погинулих бораца у претходном рату.

“Као шту су ти људи имали храбрости да стану на браник отаџбине Српске и дају своје животе, тако и ми имамо обавезу да се прије свега сјећамо њих, то њихових породица али и због нас, због Републике Српске и због свих будућих покољења која морају да знају шта значи Република Српска.
Ми имамо обавезу да, као што смо данас одвојили вријеме да се овдје окупимо и на тај начин показали да ти људи нису узалуд дали животе, тако имамо и тај други дио приче, а то је њихово збрињавање, оно што је најважније сада, а то је материјално”, рекао је Југовић.

Бранко Короман, предсједник Скупштине града Источно Сарајево, рекао је да су српски народ и српски борци бранили своја огњишта, своје породице а самим тим и слободу Републике Српске.

” У Сарајевско- романијској регији 7.100 лица дало свој живот за слободу, од чега је укупно било 3.000 цивила. Обилазећи Источно Сарајево и Сарајевско-романијску регију, свједоци смо да су сва спомен обиљежја у близини породичних кућа. Све оне тезе које су биле пласиране из других у БиХ, који су говорили о агресији, о нападању, обсмишљавају управо оваква мјеста. Са овим мјестима бранимо карактер Одбрамбено-отаџбунског рата”, рекао је Короман.

Обиљежавању сјећања на 32 погинула борца са Јасика присуствовали су чланови породица погинулих бораца Војске Републике Српске, представници паљанске Борачке организације, представници градске и општинске власти и савјетник српског члана предсједништва БиХ Бошко Томић.

Filter 2019