Wed. Jun 16, 2021
ћирилица /латиница

Сутра обиљежавање 29 година од злочина у Добровољачкој

Извор: Срна

У Источном Новом Сарајеву сутра ће бити обиљежено 29 година од злочина који су над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву изршили припадници такозване Армије БиХ, територијалне одбране и паравојних муслиманских формација.

Обиљежавање почиње у 12:00 часова служењем помена страдалим припадницима ЈНА у Добровољачкој улици на војничком гробљу у Миљевићима у Источном Сарајеву, те полагањем вијенца и цвијећа код спомен-крста.

Програму обиљежавања присуствоваће представници институција Републике Српске, руководства града Источно Сарајево и припадајућих општина, као и делегације Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, те невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је раније да ће овај догађај бити обиљежен сутра умјесто 3. маја јер се у договору са Српском православном црквом /СПЦ/ парастоси не врше седам дана прије и седам дана послије Васкрса.

У нападима припадника такозване Армије БиХ, Територијалне одбране и паравојних формација, који су се одиграли 2. и 3. маја у Сарајеву, током договореног мирног повлачења из Сарајева, погинула су 42 припадника ЈНА.

Иако је безбједност војника гарантовао тадашњи предсједник Предсједништва БиХ Алија Изетбеговић, колона ЈНА није безбједно изашла из Сарајева, већ је прекинута и нападнута.

За само неколико дана мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено.

Према националном саставу, убијена су 32 Србина, шест Хрвата, два муслимана и два Албанца, међу којим 10 официра, 28 војника и четири грађанска лица која су радила у ЈНА.

Догађај ће бити обиљежен уз поштовање мјера Републичког штаба за ванредне ситуације, уз скраћени програм и ограничени број грађана. 

Filter 2019