Mon. Jun 14, 2021
ћирилица /латиница

Стручна екскурзија студената историје

Извор: Универзитет у Бањој Луци

Студенти историје на Филозофском факултету УНИБЛ посјетили су у петак 14. маја 2021. године манастир Гомионицу, Спомен подручје „Доња Градина” и Спомен храм у Дракулићу, у оквиру теренске наставе из националне савремене историје.

У манастиру Гомионици код Бање Луке студентима је одржао историјски час игуман Методије (Крагуљ), са нагласком на период Другог свјетског рата (1941‒1945) и социјалистичке Југославије (1945‒1991), а затим је студенте провео кроз вриједну музејску збирку, која је постављена у просторији у којој је била школа коју је похађао Петар Кочић.

Студенти историје посјетили су Спомен подручје „Доња Градина” код Козарске Дубице, које је било дио хрватског система логора Јасеновац. Предавање је одржао мастер историје Марко Јанковић, водећи студенте кроз подручје на којем се налази девет гробних поља са 105 регистрованих масовних гробница. Студенти су имали прилику да погледају и изложбу о јасеновачком систему логора, најмасовнијем губилишту Срба, Јевреја и Рома током геноцида које је над њима извршила НДХ (1941‒1945).

На крају, студенти су посјетили Спомен храм у Дракулићу, који чува успомену на жртве масовног злочина над Србима у бањалучким насељима Дракулић, Мотикае и Шарговц, те руднику Раковац 7. фебруара 1942, гдје је предавање одржао професор историје Драгослав Илић из Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Стручну екскурзију организовали су и водили проф. др Горан Латиновић и виши асистент Никола Ожеговић, ма са Катедре за националну историју савременог доба, а остварена је захваљујући подршци проф. др Срђана Душанића, декана Филозофског факултета Универзитета у Бањој Луци.

Filter 2019