Thu. Jun 17, 2021
ћирилица /латиница

Странке из Сарајева све ближе, у Републици Српској обрнута ситуација: Бошњаци се удружују, Срби се раздружују

Извор: Глас Српске/Д.Момић

Упркос њиховим жестоко супротстављеним ставовима у ФБиХ и на нивоу заједничких институција, СДА је подржала позив СДП-а на окупљање, како је рекао лидер СДП-а Нермин Никшић, свих босанскохерцеговачких странака у Републици Српској и формирање трећег политичког блока у Српској.

Из СДА су јуче поручили да је то идеја коју та странка пропагира већ годинама, али за коју управо СДП није имао разумијевање и интерес.

– СДА никада није одбијала учешће у пројектима који су добри за државу БиХ, а нарочито у оним пројектима за које се сама залагала. Спремни смо да о заједничком наступу у РС разговарамо са свим политичким странкама које препознају ту потребу – поручили су из СДА.

Из странке Бакира Изетбеговића су додали и да ће све идеје које ће допринијети јачању БиХ и омогућити снажнији економски развој и искорак на евроатлантском путу имати безрезервну подршку СДА.

– Спремни смо и на формирање широког патриотског фронта који би се на државном нивоу супротставио ретроградним и сецесионистичким снагама – истакли су из СДА.

За разлику од странака са сједиштем у Сарајеву које годину и по прије општих избора најављују заједнички наступ, српске политичке партије показују све већу разједињеност.

Једини који позива на јединство је лидер СНСД-а Милорад Додик, али након што су СДС, ПДП и ДНС одбили позив да буду дио заједничке српске платформе у дијалогу између Српске и ФБиХ и три конститутивна народа о могућим рјешењима за БиХ, у петак им се придружио и СПС Горана Селака.

– Нема никакве расправе и дијалога о статусу Републике Српске, ни са представницима ФБиХ, ни са било којим другим представницима. Потезањем тих тема сами доводимо у питање наш статус – поручили су из СПС-а.

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић оцијенио је да није никакво изненађење да бошњачке странке сарађују на изборима у Српској.

– То је њихова политичка одлука, као што је и наша да увијек инсистирамо да странке из Републике Српске сарађују и имају заједничке листе на изборима у ФБиХ – каже Бореновић.

Он је демантовао да је у сриједу у Парламенту БиХ одржан тајни састанак опозиционих странака из Српске и ФБиХ.

– Није био никакав састанак. Кратко смо поразговарали, као што поразговарамо и током сједница Парламента БиХ о ономе о чему имамо сличне ставове, као што је нови Изборни закон – каже Бореновић за “Глас Српске”.

Политиколог Љубинко Јовић каже да није нимало безазлено што је српски политички корпус завађен и разједињен као никад до сада.

– Да Војска Републике Српске није прије 15 година укинута српским јединством, била би укинута садашњим српским нејединством. Никада није било више зле крви међу политичким партијама у Српској и то је јако опасно, јер гдје се двојица свађају, трећи извлачи корист. У овом случају јасно је да је тај трећи онај ко формира трећи блок, док српске партије могу да постигну јединство само ако ће од тога имати личну корист – каже Јовић.

Filter 2019