Mon. May 23, 2022
ћирилица /латиница

СПЦ након састанка са Kривокапићем: Одложено потписивања Темељног уговора

Извор: Независне новине

Раније договорено и, како је саопштено, усаглашено свечано потписивање Темељног уговора између Српске православне цркве и државе Црне Горе није се догодило синоћ, јер је премијер Здравко Kривокапић патријарху Порфирију изнио “до сада неизречене разлоге због којих сматра да се потписивање Уговора мора одложити”, саопштено је из Српске православне цркве.

Српска православна црква је саопштила, поводом синоћњег разговора Здравка Kривокапића и патријарха Порфирија иза затворених врата у Патријаршији у Београду, да су током јучерашњег преподнева представници Светог архијерејског синода и Владе Црне Горе у потпуности усагласили текст Темељног уговора између СПЦ и државе Црне Горе.

СПЦ наводи да су из Владе Црне Горе потом усмено потврдили да ће Kривокапић допутовати у Београд у поподневним сатима, да би са патријархом Порфиријем свечано потписао Темељни уговор.

Иста намјера Kривокапића усмено је потврђена патријарху из Kабинета црногорског премијера, наводи СПЦ.

“Послије вишечасновног одлагања и обавјештавања предстојатеља Српске Цркве о низу потпуно различитих разлога за кашњење поласка из Подгорице, око 21 час Kривокапић је стигао на договорени састанак”, стоји у саопштењу и истиче да је Kривокапић притом “изнио нове и до сада неизречене разлоге због којих сматра да се потписивање Уговора мора одложити”.

Патријарх је, додаје се, те разлоге саслушао са пажњом, великим стрпљењем, али и још већим изненађењем, ни најмање не увиђајући основаност и оправданост намјере премијера Kривокапића да не потпише Уговор, што је био једини разлог његовог доласка у Патријаршијски двор у Београду.

“Његова Светост Патријарх и присутни архијереји су изразили велико жаљење и забриност за даљи положај Српске православне цркве и њеног верног народа, с обзиром на то да једино са њом, иако јој припада апсолутна већина народа у Црној Гори, није потписан Уговор који јој гарантује правни положај, а самим тим верска и грађанска права светосавског народа, што представља чин отворене дискриминације”, наводи се у саопштењу.

Поручено је да СПЦ и њен вјерни народ и у овим околностима неће одустати од одбране својих права и својих светиња.

Премијер Kривокапић објавио је потом на Твитеру да је дошао у Београд да пренесе вољу народа Црне Горе да епископ будимљанско-никшићки Јоаникије буде изабран за митрополита црногорско-приморског и да се Темељни уговора између СПЦ и државе Црне Горе потпише 30. октобра, на дан упокојена митрополита Амфилохија.

Filter 2019