Mon. Jun 14, 2021
ћирилица /латиница

Снима се филм “Свједок” по свједочанству Зорана Станковића

Извор: РТРС

У Представништву Републике Српске у Србији договорени су детаљи око реализације документарног филма радног наслова “Свједок”, аутора Дениса Бојића.

Филм ће заједнички реализовати Радио-телевизија Републике Српске и Центар за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица, а базираће се на биографији, свједочењу и архивској грађи најпознатијег српског патолога доктора Зорана Станковића.

Радећи на хиљадама обдукација страдалих жртава, Станковић је најпозванија особа која аргументовано може да говори о ратним злочинима почињеним над српским народом.

Биографија, те неоспорни ауторитет свјетских размјера, Станковића позиционирају међу најважније хроничаре једног времена.

– Надам се да ће филм, како је конципиран без икаквих емоција са, нажалост, суровом истином о људима који су убијени на монструозан начин, само зато што су припадници неког другог народа, или вјере, или из некаквог ћефа, бити приказан онако како заслужују жртве – нагласио је Станковић.

Он је нагласио да је обавезан да каже истину због људи који живе на простору БиХ.

Бојић је истакао да је ово један од најважнијих пројеката РТРС-а и генерално за српски народ чији почетак је могуће озваничити послије дуготрајних припрема.

– Станковић је једна од најважнијих личности у непосредној историји која може сведочити о размјерама, не само наших страдања, већ и о свим страхотама и ужасима на подручју бивше земље – рекао је Бојић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић нагласио је значај снимања овог филма за његовање културе сјећања, захваливши за ангажовање Станковићу и Бојићу.

Filter 2019