Sun. Jun 13, 2021
ћирилица /латиница

Свим запосленима у Српској од јуна веће плате

Извор: РТРС

Усвајањем сета закона у НС РС омогућено је повећање коефицијената у здравству, МУП-у, правосуђу, образовању и култури.

Повећањем неопорезивог дијела плате са 500 на 700 марака, лични дохоци биће, осим у јавном, већи и у реалном сектору.

Шта то значи за запослене?

Гордана Достић из Фоче главна је сестра у Дому здравља. Мира Тадић уписничар је у Окружном суду у Источном Сарајеву.

И Гордану и Миру обрадовала је вијест о повећању плате. Кажу, свака марка више значајна је, а то је и признање за њихов рад.

– Радимо од срца, улажемо све да се посао одради на најбољи начин да не трпе наши суграђани, наши пацијенти, што се тиче нас – изјавила је Достићева.

Повећање коефицијената и плате добили су и запослени у просвјети и МУП-у.

– То добро дође и као подстицај за наш рад – изјавио је полицијски службеник из Бањалуке Жељко Рубин.

– Искрено се надам да ће наставити у том маниру и да ће бити и већих повећања – поручила је професорка српског језика из Приједора Дајана Вулин.

А из Владе кажу да се, након стабилизације епидемиолошке ситуације, поправља и економска слика Српске.

Буде ли тај тренд настављен, извјесна су нова повећања личних доходака.

Повећањем неопорезивог дијела плате са 500 на 700 марака задовољни су и послодавци.

– Захвални смо и премијеру Вишковићу и Влади што су, у години пандемије и поред свих проблема у којима смо се нашли, створени услови да се могу на неки начин повећати плате свим радницима у Српској – изјавио је предсједник Уније удружења послодаваца Саша Тривић.

Због повећања неопорезивог дијела плате, примјера ради, свим радницима у Српској, који имају лични доходак изнад 700 марака, мјесечна примања биће већа за 20 марака.

Оно што додатно даје значај одлуци Владе, да плате буду повећане, јесте да су сви посланици, и власти и опозиције гласали ЗА.

За предсједника Парламента Српске Недељка Чубриловића ово је доказ да је Влада показала снагу и храброст да у тешком времену уђе у повећање плата.

– Ријетко се дешава, не само у овом, него и у свим осталим парламентима, да се једногласно донесе једна таква одлука, што значи да је посао добро урађен – изјавио је Чубриловић.

Да је ово добар и храбар потез Владе у времену економске кризе изазване пандемијом сматра и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

То што је за ово гласала и опозиција, каже, говори да је то тема од животног значаја. Вјерује да ће и послодавци дати свој допринос томе на задовољство и радника и пословне заједнице.

– Српска има највећу загарантовану плату у региону, не опорезује 700 КМ плате, што би требало да буде стимулативно за послодавце, инвеститоре и све друге који долазе овдје да раде. Волио бих да је ово 1.000 одсто, али није, не може. Оно што радимо је да у оквиру реалних потенцијала то обезбиједимо – изјавио је Додик.

Подсјећа да су здравственим радницима плате повећане ове и прошле године, а да су од јануара повећане и пензије.

Неквалификованој радној снази у здравству коефицијент ће бити повећан за 12 одсто, руководству три, а осталим шест процената.

Влада је, такође, најнижу плату подигла са 520 на 540 марака.

Filter 2019