Mon. Jun 14, 2021
ћирилица /латиница

Ректор Кулић уручио признање „Почасни докторат“ Петеру Хандкеу

Извор: Универзитет у Источном Сарајеву

Аустријском писцу Петеру Хандкеу данас је, приликом посјете Андрићграду у Вишеграду, ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић уручио признање „Почасни докторат“ за изузетан допирнос културном и умјетничком стваралаштву.

Одлуку о додјели овог признања Петеру Хандкеу, Сенат Универзитета у Источном Сарајеву донио је једногласно 26. децембра 2019. године.  

Петер Хандке је допутовао у Републику Српску како би му била уручена награда „Велика награда Иво Андрић“ Андрићевог института. Награду му је уручио прослављени српски и свјетски редитељ Емир Кустурица.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, данас je у Бањој Луци, уручила нобеловцу Петеру Хандкеу Орден Републике Српске на ленти за изузетан рад и заслуге на пољу културног и духовног развоја, као и за нарочити допринос у развијању и учвршћивању свеукупних односа са Републиком Српском.

Велики аустријски писац, инострани члан Српске академије наука и уметности (САНУ), нобеловац Петер Хандке рођен је 6. децембра 1942. године.

Један је од најсвестранијих и најплодоноснијих писаца њемачког говорног подручја. Написао је стотињак књига, које укључују романе, драме, збирке пјесама, филмске сценарије…

Добитник је бројних награда, између осталих, Франц Кафка, Томас Ман, Међународне награде Ибсен, Америчке награде за књижевност, као и признања Милован Видаковић. Хандке је и почасни доктор Универзитета у Клагенфурту и Универзитета у Салзбургу.

Добитник је Нобелове награде за књижевност за 2019. годину.

Његова најпознатија дјела су: „Голманов страх од пенала“, „Кратко писмо за дуго растајање“, „Љеворука жена“, драмски комад „Каспар“, збирка поезије „Унутрашњи свијет спољашњег свијета унутрашњег свијета“.

Књига „Спори повратак кући“, „Понављање“, „Још једанпут за Тукидида“, „Зимско путовање до ријека Дунава, Саве, Дрине и Мораве“ или „Правда за Србију“, „Моравска ноћ“, „Велики пад“…

Filter 2019