Thu. Jun 17, 2021
ћирилица /латиница

Раст минималне плате не прати раст привреде

Извор: Независне новине

У случају да Влада Републике Српске одлучи да најнижа плата у Републици Српској буде 600 KМ, трошак послодавца по основу исплате те минималне плате у посљедњих пет година повећаће се за више од 54 одсто, међутим питање је да ли је привреда расла по стопи која то омогућава и да ли ће послодавци под теретом најниже плате бити принуђени да отпуштају раднике.

Наиме, у децембру 2016. године неопорезиви дио плате био је 200 KМ, а најнижа плата 370 KМ. Тада је минимална плата послодавца “коштала” 583 KМ. У случају да се донесе одлука о најнижој плати од 600 KМ и неопорезивом дијелу од 1.000 KМ, минимална плата послодавца ће “коштати” 899 KМ или 54,2 одсто више него на крају 2016. године. Истовремено, у случају одлуке о најнижој плати од 600 KМ у односу на прије пет година, минимална плата у нето износу била би већа од 62 одсто.

“Неке ствари се морају посложити да бисмо могли расправљати о томе. Идеја о повећању плата је добра, јер, поред социјалног и друштвеног елемента, има и онај економски, међутим то треба пажљиво да се ради и у складу са параметрима који детерминишу привредну активност. Мора се водити рачуна о томе да се привредна друштва не оптерете директивама, већ у складу са њиховом ефикасношћу да се иде у том правцу”, рекао је за “Независне новине” Александар Љубоја, економиста.

Он наглашава да постоје бројни проблеми у привреди, али да прије свега треба кренути у промјене легислативе, а то је смањење пореза и доприноса и њихово враћање на ниво из 2008. године.

“На тај начин би се створила могућност акумулације како бисмо превазишли посљедице короне, јер имамо хроничну неликвидност привреде обртним капиталом. Тек када то санирамо, јавиће се и вишкови који ће се моћи дати радницима”, рекао је Љубоја.

Иначе, у овом тренутку минимална плата од 520 KМ у Републици Српској међу највишима је у региону и само Хрватска и Словенија, које су чланице Европске уније, имају већу нето минималну плату. У Федерацији БиХ, рецимо, минимална плата износи 406,6 KМ, у Србији 499 KМ, Црној Гори 433 KМ, Сјеверној Македонији 457 KМ. У Хрватској минимална плата износи 841 KМ, док је она у Словенији 1.836 KМ.

“Ако би се обистиниле најаве о повећању минималне плате на 600 KМ, то је више од 15 одсто у односу на данас и дефинитивно није тренутак за тако нешто, посебно јер смо на половини године, када су већ потписани уговори са партнерима, гдје су већ урачунати трошкови плата. Поред тога, сировине на тржишту су значајно поскупјеле, а и пандемија још траје и нико не зна када ће се завршити. Све су то фактори који оптерећују и није најбоље вријеме за повећање минималне плате, јер би и овај мали раст који биљежимо могао бити доведен у питање”, рекао је за “Независне новине” Владимир Благојевић, потпарол Привредне коморе Републике Српске.

Стручњаци сматрају и да се декретом не може одређивати минимална плата те да морају постојати јасна правила када треба доносити такве одлуке, а које морају имати упориште у привредним кретањима која треба да буду једини показатељ да ли плата треба или не треба да расте у одређеном тренутку.

Filter 2019