Thu. Jun 17, 2021
ћирилица /латиница

Радионица у Удружењу за помоћ дјеци и омладини са посебним потребама “Сунце”

Аутор: ФИЛТЕР/Д. Л.

У просторијама Удружења за помоћ дјеци и омладини са посебним потребама „Сунце“ у Палама одржана је радионица за обуку за онлајн комуникацију и заштиту докумената на итнернету.

Госпава Рађен-Радић, секретар Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Републике Српске, (Савез МеНеРаЛи) истакла је да је главни циљ овог пројекта обучавање представника удружења како би они унутар локалних заједница развијали капацитете и упознавали кориснике како и на који начин комуницирати путем интернет алата.

„Данас смо едуковали по два лидера из удружења из локлних заједнциа Источног Новог Сарајева, Источне Илиџе, Пала, Рогатице, Сокоца, Вишеграда, Сребренице и Рудог. Оно што је нама у интересу јесте да обучимо њих како би они унутар својих локалних заједница развијали капацитете и упознавали своје кориснике како и на који начин да комуницирају путем онлајн алата. Оно што је нама такође битно и кључно за наше организације јесте јачање капацитета како људских, тако и техничких у прилагођавању ванредним околностима и раду с нашим кроисницима. Сљедећи модул ће бити представљање модела услуга становања уз подршку, односно, самосталнох живљења.“

Миленко Вујиновић, предсједник Удружења за помоћ дјеци и омладини са посебним потребама „Сунце“, рекао је да ће кориштење интернета за њихове кориснике бити корисно али да се употреба онлајн алата мора надгледати због спречавања разних манипулација и свега што није примјерено за дјецу.

”Иако у суштини имамо велике проблеме са кориштењем дрштвених мрежа, али ево ове неке позитивне ствари да почнемо да користимо и да поченмо да радимо са нашим корисницима. То је сад приоритет. Иако смо били цијело вријеме против тих мрежа и кориштења интернета код дјеце јер то постаје на крају зависност, ипак морамо да радимо. Гледаћемо сада да, као што тема каже, водимо рачуна и о злоупотреби на мрежама, да се обучимо да можемо да српијечимо било какве манипулације“, навео је Вујиновић.

Пројекат је стуб социјалне укљученост лица са интелектуалним тешкоћама који је финансиран од стране Европске Уније кроз програм „Societies 2“ у оквиру подгранта организације Каритас. Обука је одржана у склопу пројекта „СТУП социјалне укључености ЛУИС“ који спроводи Савез МиНеРаЛи.

Filter 2019