Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /латиница

Пропао план послодаваца из БиХ да набаве вакцине за раднике

Извор: Независне новине

План послодаваца у БиХ да набаве вакцине против вируса корона за своје раднике је пропао, јер, како кажу, комерцијална набавка цјепива није могућа.

Иако је више од 200 фирми у БиХ почетком марта ове године исказало жељу да обезбиједе вакцине за своје раднике и на тај начин их заштите од ковида-19, набавка није успјела, те се сада, како истичу, чека на државне институције да наставе с набавком цјепива.

Саша Тривић, предсједник Удружења уније послодаваца РС, за “Независне” је рекао да нису успјели да обезбиједе вакцине за раднике које су планирали с обзиром на то да је видљиво да ни држава не може тако лако да их набави.

“Евидентно је да радници у производњи још нису на реду за вакцинацију, већ да су приоритетнији неки други грађани”, рекао је Тривић. Додао је да им преостаје само да чекају да државне институције набаве вакцине.

Kада је ријеч о томе колики проценат радника пристаје да се вакцинише, Тривић је казао да након првих анкета у скорије вријеме нису радили такве провјере.

“У првим анкетама је видљиво да је страх од вакцинације присутан међу радницима”, навео је Тривић, додајући да се нада да ће институције урадити неки вид едукације грађана када је ријеч о имунизацији.

Да би опоравак бх привреде могао бити отежан због спорог процеса вакцинације, упозорила је Свјетска банка у свом извјештају, а Тривић каже да ситуација није толико алармантна како је то Свјетска банка представила.

“Тврдња да је угроженост радних мјеста 20 до 30 одсто је претјерана, с обзиром на то да смо прошли кроз два велика таласа вируса корона. Наравно да нису нимало занемариви проблеми с одсуством радника због боловања или изолације, али то није у таквој фази да ће угрозити радна мјеста”, казао је Тривић.

Додао је да ће послодавци односно предузећа сигурно имати економску штету, али да сматра да су процјене Свјетске банке ипак претјеране.

Аднан Смаилбеговић, предсједник Удружења послодаваца ФБиХ, казао је да су послодавци у том ентитету имали план да се набавци вакцина прикључе уз помоћ Владе ФБиХ, да исфинансирају одређену количину доза које је она наручила.

“Међутим, Влада ФБиХ још то није реализовала, још је то у фази преговора. Нажалост, нисмо тај пројекат успјели још да реализујемо”, рекао је Смаилбеговић.

Додао је да комерцијална набавка вакцина није могућа, већ да то може урадити само Савјет министара БиХ или ентитетске владе.

“Нисмо имали већих проблема у фирмама када је ријеч о вирусу корона. На почетку пандемије смо имали неколико случајева да се зараза ширила у компанијама, због чега су оне биле затворене неколико седмица”, казао је Смаилбеговић.

Навео је да би вакцинација много допринијела посебно када је ријеч о путовањима, те да је према анкетама, урађеним у неколико компанија прије мјесец дана, око 60 одсто радника изјавило да би се вакцинисало.

Filter 2019