Sun. Jun 13, 2021
ћирилица /латиница

Проглашени добитници награде Млади србиста

Извор: ФИЛТЕР

Катедра за србистику Филозофског факултета Пале и ове године додјељује награду Млади србиста за најбољи литерарни есеј ученика трећих и четвртих разреда средњих школа из српског језика и књижевности. Конкурс је расписан 25. фебруара 2021. године и био је отворен до 30. априла.

 У оквиру сталне теме Значај српског језика и књижевности за очување идентитета Републике Српске овогодишња подтема на коју су ученици имали прилику да пишу била је У ципелама моје мајке (оца). Њоме је требало обухватити сјећања родитеља садашњих средњошколаца о дјетињству или младости проведеним у околностима посљедњег рата или егзодуса Срба из својих домова.

“Један од циљева овог конкурса јесте да се млађи нараштаји више информишу о поменутом периоду, о томе формирају став изграђен на племенитим осјећањима, родољубљу и човјекољубљу уопште. Такође, тиме се доприноси ширењу и институционализовању културе сјећања и памћења и дефинише се конструктиван однос према историји и националном идентитету, самјеравању прошлости и будућности. Сами ученици се на тај начин оспособљавају за стваралачко-аналитички однос према стварности, трагању и спознаји властитих као универзалних и трајних људских вриједности”, саопштено је са Катедре за србистику Филозофског факултета.

На конкурс је ове године пристигло тридесет радова из четрнаест општина Републике Српске. Учествовали су средњошколци из Прњавора, Вишеграда, Источне Илиџе, Источног Новог Сарајева, Сокоца, Требиња, Пала, Љубиња, Градишке, Зворника, Бијељине, Фоче, Бањалуке и Добоја.

На данашњем састанку жирија Катедре за србистику у саставу: проф. др Саша Кнежевић, доц. др Жељка Пржуљ и мср Биљана Мишић, одлучено је да прву награду добије Хелена Брајић, ученица III-2 разреда Гимназије „Јован Дучић“ из Требиња, другу Ана Љепојевић, ученица III-1 разреда ЈУ Гимназије из Градишке а трећу Ђорђе Ковачевић, ученик III-1 разреда СШЦ „Василије Острошки“ из Сокоца.

Посебна награда под називом Оживице српства за нарочит таленат и ерудицију ове године  припала је Ђорђу Чаркићу, ученику IV-8 рзреда Средњошколског центра из Источне Илиџе.

Све награде ће бити додијељене половином јуна мјесеца, а датум ће бити накнадно објављен.

Filter 2019