Sun. Jun 20, 2021
ћирилица /латиница

Проблеми бесправне сјече шуме Срба из ФБиХ најчешће неријешени

Извор: Срна

Канцеларија за пружање бесплатне правне помоћи у Источном Новом Сарајеву упозната је о многим проблемима Срба који имају непокретности у Федерацији БиХ /ФБиХ/, као што су бесправна сјеча шуме, незаконита узурпација имовине, ометање посједа, те још невраћени војни и цивилни станови.

Директор Републичке управе за геодетске и имовинскоправне послове /РУГИПП/ Босиљка Предраговић изјавила је Срни да је ова канцеларија примила и велики број пријава бесправне сјече шума, гдје странкама покушава да пружи помоћ, упућујући захтјеве инспекцијским и полицијским органима, те кантоналном шумарству.

“Нажалост, такви случајеви, према ријечима странака, у ФБиХ, пред њиховим надлежним органима, остају неријешени. Имовина странака, које су се до сада обратиле овој канцеларији, најчешће се налази на подручју Кантона Сарајево, али и на територији цијеле ФБиХ – Босанска Крупа, Горажде, Завидовићи, Бугојно, Коњиц”, истакла је Предраговићева.

Према њеним ријечима, ова канцеларија пружала је помоћ и при састављању разних аката упућених општинским или судским органима – захтјева, дописа, приговора и молби, које су странке послије лично достављале надлежним институцијама у вези са остваривањем и заштитом њихових права.

Она је напоменула да је примарни задатак ове канцеларије праћење Пројекта регистрације непокретности у ФБиХ, те ажурно обавјештавање странака о поступку излагања некретнина на њиховим катастарским општинама /да би могли да активно учествују у самом процесу/.

“Ту су и потешкоће приликом захтјева за издавање историјата тражених парцела, те губитка неких парцела које су, према ријечима странака, у ранијем периоду биле у њиховом власништву, као и жалбе на дискриминаторски приступ појединих надлежних институција и опструисање приступа основним информацијама у вези са њиховом имовином”, навела је Предраговићева.

Предраговићева је напоменула да је сарадња између Одбора за заштиту права Срба и канцеларија за стручну правну помоћ избјеглим и расељеним лицима из ФБиХ изузетна и веома значајна јер Одбор од локалних удружења добија информације са терена које просљеђује канцеларијама, због чега представља спону канцеларија и удружења.

Она је рекла да би, након састанка који је РУГИПП организовао недавно у Источном Сарајеву, требало да у Требињу 21. маја буде одржан нови састанак о заштити имовинских права избјеглих и расељених лица из ФБиХ, у којем би учествовали представници влада Србије и Републике Српске, АП Војводине, општина са српском већином у ФБиХ, удружења која окупљају Србе који су живјели у ФБиХ, као и представници Српске православне цркве.

Канцеларија за пружање бесплатне правне помоћи у Источном Новом Сарајеву од почетка рада је примила 504 захтјева са различитим проблемима имовинскоправне природе Срба који посједују непокретности на територији Федерације БиХ /ФБиХ/.

У Источном Новом Сарајеву Канцеларија за пружање бесплатне правне помоћи у Пројекту регистрације непокретности у ФБиХ формирана је средином 2018. године у оквиру подручне јединице РУГИПП-а.

Циљ оснивања Канцеларије за пружање правне помоћи грађанима је поучавање о поступку регистрације некретнина у ФБиХ, односно информисање о поступку успостављања или замјене земљишнокњижних уложака на територији ФБиХ, као и заштита њихових имовинскоправних интереса и евидентирање евентуалне злоупотребе српске имовине на територији ФБиХ.

Заинтересовани више информација могу да добију путем телефона 057/490-130, мејла /pravnapomoc.istocnosarajevo@rgurs.org/ или на адреси Улица Николе Тесле, број 60.

Filter 2019