Thu. Jun 17, 2021
ћирилица /латиница

Привредници зарадили 114 милиона КМ више

Извор: Глас Српске

Привреда Српске показала је виталност у вријеме пандемије, што потврђује податак да су привредници лани зарадили скоро 114 милиона марака више у односу на годину раније.

У Привредној комори РС наводе да је финансијске извјештаје за прошлу годину Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге предало 10.248 правних лица, што је за 89 више у односу на 2019. годину.

Према њиховим подацима, укупни приходи износили су 21,11 милијарди марака, што је за око 413 милиона КМ мање у односу на годину раније. Истовремено, пали су и укупни расходи за 768 милиона марака и износили су 19,41 милијарду марака.

– Укупан нето добитак износио је 1,87 милијарди марака, што је за 113,86 милиона КМ више у односу на 2019. годину – показују подаци Привредне коморе. Осим тога лани је смањен и нето губитак за скоро 246 милиона КМ у односу на упоредни период.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић појашњава за “Глас Српске” да податак о смањењу прихода у привреди показује негативан утицај вируса корона на привреду.

– Важно је да су упркос потешкоћама привредници показали друштвену одговорност, јер не само да није дошло до отпуштања радника у години пандемије, већ је дошло до благог раста броја запослених у прерађивачкој индустрији. Уз све изазове на које су наилазили привредници дошло је и до раста бруто зарада за 149 милиона марака, а то је утицало на раст просјечне плате – рекао је Благојевић. Због проблема које је донијела пандемија, појашњава Благојевић, привредници се нису одлучивали на дугорочна задужења, већ су били фокусирани на одржавање ликвидности те су више били окренути краткорочним зајмовима.

– Сигурно је да би да није било пандемије одређен износ добити био реинвестиран, овако већина је због неизвјесности штедјела – казао је он.

Извршни директор Удружења економиста РС SWOT Саша Грабовац рекао је да су ови резултати помало изненадили све.

– Домаћа привреда, која је на нижем нивоу у односу на земље Европе, показала је виталност и радује чињеница да су се привредници успјели снаћи и пронаћи алтернативу када је ријеч о снабдијевању репроматеријалом. Очигледно је да су покренули производњу чим се ситуација мало стабилизовала, а неки су се и успјешно преоријентисали с циљем опстанка – рекао је Грабовац. Све то, додао је, уз чињеницу да су резултати у 2019. години у односу на неке раније били лошији, објашњава добар резултат привреде у прошлој години.

– Мјере Владе РС које су предузете очигледно су спријечиле већи раст незапослености и веома је важно да у овом периоду опоравка наша привредна друштва све изазове дочекују спремна, јер су успјели да сачувају радну снагу – истакао је Грабовац.

Обавезе

Према подацима Привредне коморе РС дугорочне обавезе лани износиле су 6,97 милијарди марака и смањене су за 302,22 милиона, док су краткорочне обавезе у износу од 10,88 милијарди КМ повећане за 637,57 милиона КМ.

Коефицијент текуће ликвидности износио је 1,1 одсто, што је мање у односу на 2019. годину, када је износио 1,13.

Filter 2019