Thu. Jun 17, 2021
ћирилица /латиница

Преминуо Горан Ђукић Горски, познати илустратор и стрип умјетник

Извор: Наша Херцеговина

Горски је најпознатији био по свом раду на стрипу “Тарзан”, а публика га је запамтила и по раду у Политикином забавнику.

-Али сигурно се не би појавили да није било едиција које су им то омогућиле – познати Цртани романи, па и Никад робом, који су подстакли људе да читају, а помало и да цртају стрип. Чим се појавио простор за домаћи стрип – а мислим да су га некако Бане и Тоза први освојили, показала се потреба и за новим ауторима. Једноставно, то лежерно време је омогућило да се појаве сви ти људи. Ја сам знао и да по двије године цртам, а не објавим ништа. Требало је имати стрпљења за то. Данас је то бесмислено. Kада бих данас некоме рекао да треба толико времена да потроши да би евентуално некад нешто пласирао, сви би мислили да сам луд, и били би у праву. С тим што сад ни нема домаћих издавача који су налик Форуму и Дневнику. Ту су биле и Дечје новине, па је човјек имао могућност да живи од стрипа, радећи више или мање. Ја сам био у овој другој групи, испричао је Горан Ђукић Горски о томе шта је допринијело популарности стрипа осамдесетих година у Новом Саду, а преноси 021.

Рођен је 1956. у Сарајеву, а од 1970. године живи у Новом Саду. Први стрип „Осветници“, по сценарију Светозара Обрадовића, објављен му је у Спунк новостима 1984, а одмах је објављен и у немачкој ревији Schwere Metall. Потом је за издавачку кућу „Дневник“ радио на лиценцном стрипу „Буфало Бил“. Године 1987. за часопис Вал стрип црта „Баладу о Словенима“. За „Дечје новине“ ради стрипове „Легија бесмртних“ и „Велики и мали“ који су објављени у Гиганту и Хорору. Прихвата понуду издавачке куће „Форум – Маркетпринт“ и ради више од 10 епизода „Тарзана“ објављених у више земаља. Раних 1990-их реализовао је двадесетак хорора и магијских стрипова за њемачког издавача „Bastei Verlag“.

За „Malibu Comics“ из Сан Дијега, под псеудонимом Георге Дове ради серијале „Prototype“, „The Solution“ и „Ultraverse Year Zero: The Death Of The Squad“. За издавачку кућу „Dark Horse“ урадио је епизоду стрипа „Ghost“.

Сарађивао је са америчком фирмом која се бавила презентацијом филмских пројеката „Platinum Studios LLC“, од којих је најзанимљивији „Cowboys and Aliens“.

У 21. вијеку редовно ради илустрације за Политикин Забавник и илуструје књиге везане за историју наших народа. Ове радове потписује као „Горан Горски“.

На иницијативу Историјског музеја Србије 2015. године, поводом 200-годишњице Другог српског устанка, илуструје јединствену стрип изложбу под насловом Ево мене, ето вас: Сећања кнеза Милоша на Други српски устанак. Изложба је постављена у конаку кнеза Милоша на Топчидеру у Београду, у виду великих стрипских табли на којима су приказани кључни моменти Другог српског устанка кроз присјећање кнеза Милоша Обреновића на самртној постељи. Ова стрипска изложба је 2016. године објављена као албум у издању Историјског музеја Србије, у хиљаду примерака.

Умјетник је 2018. урадио насловну страницу, пар илустрација и стрип „Лешинари“ за едицију стрипских књига „Линије Фронта“, посвећено Великом рату 1914-1918, нарочито о судбини српског народа у рату. У стрипу „Лешинари“ се говори о српском војнику који се брине о ратним сирочићима, тако што краде од погинулих војника. Човјек долази у вербални сукоб са другим српским војником, који послије његове смрти преузима улогу старатеља над сирочади.

Горан Ђукић је члан-утемељитељ Удружења стрипских уметника Србије које му је организовало самосталну изложбу 2011. године: Горан Ђукић Горски: Стрип и илустрација (Циклус самосталних изложби УСУС 1), Студентски културни центар, Београд; селектор: Светозар Обрадовић.*

Мјесто и вријеме сахране ће бити накнадно објављени.

Filter 2019