Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /латиница

Почело обиљежавање 79 година од масовног покоља Срба у Старом Броду

Извор: Срна

У Старом Броду код Вишеграда почело је обиљежавање 79 година од злочина над више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије, које су побиле усташе Јуре Францетића.

Парастосу мучки убијеним српским цивилима присуствују изасланик српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Бошко Томић, министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

Присутни су и градоначелник Источног Сарајево Љубиша Ћосић, начелници Вишеграда Младен Ђуревић, Рогатице Милорад Јагодић, Новог Горажда Мила Петковић, Сокоца Милован Бјелица и Пала Бошко Југовић, те представници невладиних организација проистеклих из отаџбинског рата.

Након парастоса биће положени вијенци код спомен-обиљежја и цвијеће у ријеку Дрину.

Овај догађај у организацији Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова обиљежава се уз поштовање свих епидемиолошких мјера, уз ограничен број грађана у складу са закључцима Републичког штаба за ванредне ситуације.

Усташке јединице, предвођене Јуром Францетићем, покренуле су у прољеће 1942. године офанзиву са намјером да протјерају и побију српско становништво из источног дијела БиХ да би оствариле свој циљ – границу НДХ на Дрини.

Офанзива је почела у марту и кретала се према Дрини, потискујући испред себе десетине хиљада избјеглица.

Прелаз у Србију у Вишеграду су блокирали Италијани, па је један број људи кренуо према Старом Броду и Милошевићима, по тешком терену и изложен нападима усташа и муслиманске “Ханџар дивизије”.

Покољ у Старом Броду и Милошевићима догодио се у прољеће 1942. године, углавном на обали ријеке Дрине, у мјестима Стари Брод и Милошевићи, данашњој општини Вишеград.

Усташе су у том покољу убиле више од 6.000 ненаоружаних Срба, искључиво цивила. Један број људи утопио се у Дрини бјежећи од усташа. Најмасовније убијање људи извршено је 22. марта 1942. године, али су убијања трајала до почетка маја те године.

Српски цивили су углавном били из збјегова са подручја Рогатице, Вишеграда, Хан Пијеска, Kладња, Сокоца, Олова, Пала и Сарајева.

Српске цивиле, нагомилане на обали, напале су усташе, убијале их, мучиле, силовале жене и бацале у воду, а неки су, да би се спасили од усташког ножа, сами скакали у ледену Дрину. Према изјавама свједока, један број људи од убијања су спасили Нијемци и недићевци.

Спомен-музеј старобродским жртвама освештан је у Старом Броду у септембру 2019. године. Постављено је 27 скулптура са 39 ликова, које симболизују збијег и улазак српских мајки са дјецом у наручју у набујалу Дрину.

Filter 2019