Sun. Jun 13, 2021
ћирилица /латиница

Почели преговори о повећању плата: Циљ минималац од 600 KМ

Извор: Независне новине

Преговори о повећању радничких плата у Републици Српској започели су јуче између Владе РС, Савеза синдиката и послодаваца РС.

Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката РС, казала је да им је циљ да у овој години најнижа плата износи 600 KМ умјесто досадашњих 520 KМ.

“Интензивно теку преговори о повећању примања радника, и то повећање за четири сектора која се финансирају из буџета РС, затим најниже плате и стопе неопорезивог дијела плате”, казала је Мишићева за “Независне новине”.

Преговори још трају и није се дошло до коначних износа, али би договор требало да буде постигнут до краја маја.

“Нама је циљ да у овој години стигнемо до најниже плате од 600 KМ, само је питање да ли ћемо до тога доћи одједном или у два корака”, казала је Мишићева.

Истиче да би вољела да то буде одмах, јер то даје шансу да већ у задњем кварталу преговарају за већу плату за идућу годину и да се тај износ опет повећа. “Важно је да кренемо и да се чак и у оваквој ситуацији повећају плате. Боље колико год него ништа”, додаје Мишићева.

Према њеним ријечима, што се тиче подизања неопорезивог дијела плата на 1.000 KМ, од тог износа неће бити ништа.

“Биће то нешто мањи износ, али не знамо тачно колико. Преговори су у току”, казала је Мишићева и додала да ће они подржати опцију од 1.000 KМ, али под условом да се то прелије у плате радницима.

“Нама је у интересу да се оним радницима који имају најмања примања – она што више повећају”, закључила је Мишићева.

Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске, казао је за “Независне новине” да није реално за очекивати да ове године минималац расте до 600 KМ те да је Синдикат очито промашио тему.

“Ми никад и не кажемо да неко треба да добије најнижу плату од 600 KМ, али да се све плате повећавају преко најниже плате – то није у реду”, казао је Тривић.

Напомиње да најнижа плата у Српској чини 55 одсто од просјечне плате, што је, истиче, међу већим износима у Европи.

Што се тиче подизања неопорезивог дијела плата на 1.000 KМ, Тривић истиче да преговори с Владом РС још трају.

“Сматрамо да би било добро да тај износ буде 1.000 KМ јер би то повећало број радника који могу добити већи износ плате”, закључио је Тривић.

Радован Вишковић, предсједник Владе РС, разговарао је јуче с предсједником Привредне коморе РС Борком Ђурићем о начинима да се кроз измјену законских прописа и процедура у наредном периоду створе услови за повећање плата запослених у реалном сектору и допринесе ефикаснијој борби против нелојалне конкуренције и сиве економије.

“Вишковић и Ђурић разговарали су и о различитим видовима подршке које Влада РС пружа привредним субјектима”, саопштено је из Владе РС након састанка.

Из Уније удружења послодаваца Српске кажу да је на њихову иницијативу одржан састанак с предсједником Владе РС о смањењу опорезивања рада, сузбијању неформалне економије и покретању процеса вакцинације радника.

Kако се наглашава, у току су преговори и анализа могућности у вези с нивоом повећања неопорезивог дијела дохотка.

“Имајући у виду присуство злоупотребе института непуног радног времена, односно пријављивања радника на радно вријеме краће од осмочасовног, Влада Српске ће измјеном прописа утврдити минималну основицу за опорезивање рада у висини најниже плате у Српској, без обзира на дужину трајања радног времена”, наводи се у саопштењу.

Filter 2019