Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /латиница

Почела са радом апи инхалациона комора на Тврдимићима

Аутор: ФИЛТЕР/М.K.

У Источном Сарајеву почела је са радом прва апи инхалациона комора. Брачни пар Драгана и Немања Мацан отворили су прву апи инхалациону комору која је смјештена на Тврдимићима, код Амфитеатра Бели вук.

“Апитерапија је спој љубави према пчелама, знања о пчелињим производима и доброчинства које се чини њиховом примјеном. Људима који су изгубили и здравље и наду у опоравак, апитерапија је попут вере у нешто надземаљско, јача од таблета, природнија од ињекција и мудрија од шкртих сајвета”, ријечи су мр сц. Жарка Степановића.

Апитерапија је алтернативни начин лијечења одређених здравствених проблема. Она у себи обједињује превентивне и терапијске методе које се заснивају на примјени пчелињих производа: цвјетног праха, матичне млијечи, меда, прополиса, пчелињег отрова, воска у сврху очувања и унапређења човјековог здравља.

Постоји више врста апитерапије а апи инхалација је једна од њих.

Апи инхалациона комора, односно инхалација ваздухом из кошница је намијењена за инхалацију зраком из кошнице, односно за директно удисање љековитог зрака из пчелињих кошница путем инхалатора. Током третмана корисник сједи у брвнари и путем инхалатора директно удише ваздух из кошнице. Оваким начином инхалирања уносе се сви пчелињи производи: мед, полен, прополис  који се сматра најјачим антибактеријским средством у природи, восак, пчелињи отров, матична млијеч која се чак назива и еликсиром младости, односно све пчелиње производе који се користе у лијечењу разних болести.

Драгана и Немања Мацан пчеларством се баве већ 10 година, а до сада им је једина дјелатност била производња меда.

“Kроз све те године смо упознали много особа које се у великој мјери ослањају на лијечење пчелињим произвоидма. Такође, у контакту са својим сталним купцима смо примјетили да велики број особа, поготово дјеце, има неки од респираторних проблема. Таквих особа, али још једном наглашавам поготово дјеце, је из дана у дан све више. Поготово у подручју какво је Сарајево и Источно Сарајево гдје је велика загађеност ваздуха. Чим сам открила прве информације о апи инхалацији, развила се идеја о отварању апи коморе у Источном Сарајеву”, каже Драгана у разговору за Филтер.

Додаје да је у БиХ до сада отворен мањи број апи комора али још увијек ниједна у нашој близини.

“Искуства са апи инхлацијом су изузетно позитивна. Ја заиста вјерујем да инхалација ваздухом из кошница може помоћи особама са разним здравственим проблемима и једва чекам прве кориснике. Од срца се надам позитивним исходима инхалирања. То и јесте једини циљ – помоћи у оздрављењу. Данас у времену великих здравствених проблема сви се све више окрећемо природи и алтернативним методама лијечења које дају изузетне резултате, а незаслужено су дуги временски период биле запостављене”, каже Драгана.

Прва апи инхалациона комора у Источном Сарајеву смјештена је на Тврдимићима уз Амфитеатар Бели вук. Ова локација је изузетно повољна због своје надморске висине, чистог ваздуха и чисте природе богате љековитим планинским биљем које ће пружити унос у кошнице најљековитијих материја из природе, што ће инхалацију чинити љековитијом.

“Апи инхалација помаже у лијечењу већег броја обољења али првенствено код инфекција горњег и доњег респираторног система, астме, бронхитиса, алергије, грипе. Поможе и код мигрена и стреса као и код неких других здравствених проблема. Оваква врста инхалирања је корисна не само за особе са здравственим проблемима него и за здраве особе, превентивно и за јачање имунитета, као и спортисте. Инхалација зраком из кошнице се препоручује како одраслима тако и дјеци”, каже Драгана.

Третман у комори траје четрдесет минута а проводи се тако што се корисник инхалира двадесет минута, прави паузу десет минута па се поново инхалира још двадесет минута. Препоручује се минимално 10-15 третмана, а за тежа здравствена стања и више.

За третман инхалирања се може наручити на бројеве телефона 065/966-892 – Драгана Мацан и 065/880-712 – Немања Мацан.

Цијена једног третмана износи 10KМ.

Filter 2019