Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /латиница

Почела акција чишћења Пала

Аутор: ФИЛТЕР/Д.Л.,В.Ч.

Општина Пале покренула је данас велику акцију чишћења Пала са циљем уређења општине и подизањa нивоа свијести становништва о правилном одлагању отпада.

Бошко Југовић, начелник општине Пале захвалио се свима који су се одазвали данашњој акцији чишћења општине Пале. Он је истакао да је циљ ове да се на утиче на становништво како би водили више рачуна о природи.

„Ми имамо жељу и намјеру да оваквих акција у будућности буде што мање зато што би народ требао што више да чува природу и тада смо заиста постигли ефекат. Ево, захваљујући свим људима који су имали жељу и потребу да се укључе у ову акцију, ми ћемо данас очистити овај ужо дио и према руралним подручјима онолико колико можемо данас и сутра. Ово треба да буде једна лијепа порука локалног становништа како да се односе према природи“, навео је Југовић.

Предсједник Скупштине општине Пале Дамјан Шкипина, изразио је задовољство одзивом грађана Пала и захвалио свима који су одлучили да учествују.

„Данас смо на три пункта у Мокром, Подграбу и Палама. Покушали смо испоштовати епидемиолоке мјере и направите групе како бисмо покрили све мјесне заједнице. У наредном периоду ако примјетите људе који су несавјесни, одлажу отпад на дивље депоније и уз корита ријека да то сликају и сниме и доставе материјал нашој комуналној полицији како би они могли и репресивно дјеловати”, рекао је Шкипина.

Директор Комуналног предузећа Пале Богдан Клачар, истакао је да је данашња акција од великог значаја и да ће се овакве активности практииковати и у будућности.

„Данас имамо велику акцију чишћења наше општине , а као што се може видјети одзив је добар, надамо се да ћемо данас урадити велики посао у сарадњи са општинским руководством, да ћемо очистити нашу општину. Направљен је план група и све групе имају свој правац кретања и територију коју покривају. Остављаће смеће поред пута, а онда ће комуналне службе са својом механизацијом то смеће покупити”, појаснио је Клачар.


Замјеник начелника општине Пале Срђан Бутулија изразио је задовољство одзивом грађана и каже да ће увијек подржати овакве акције.

“Општинска управа у организацији са јавним предузећима, установама и грађанима организује по први пут велику акцију чишћења наше општине. Циљ је да пробудимо свијест грађана да се према природи односимо на прави начин, водећи се паролом “чувајмо природу, како би она чувала нас”. Општина Пале као туристичко мјесто, као мјесто са великим потенцијалом за развој, као студентски град, приоритетно мора бити чист град, тако да ћемо поред сакупљања смећа, кошења траве, сађења цвијећа, такође опрати улице и шеталиште и током године ће се чешће прати улице, и то ће сигурно постати пракса”, навео је Бутулија.

Акцији су присуствовали и радници ЈП ” Водовод и канализација” Пале и директор предузећа Дејан Којић који су чистили дио Горње Пале – Кременита брда.
Дејан Којић изјавио је да се ЈП Водовод и канализација Пале радо одазвало на акцију чишћења општине, као и да ће они увијек бити на услузи општини и свим њеним грађанима.

Стефан Слијепчевић, предсједник Уније студената Републике Српске, истакао је да су студенти препознали значај овог догађаја и одазвали се у великом броју.

„Прије свега, хтио бих да похвалим општинску управу што су организовали ову акцију која има за циљ буђење свијести грађана о очувању наших Пала и околине. Ми као студенти смо препознали ово као један веома лијеп догађај на који смо се одазвали у великом броју”, рекао је Слијепчевић.

Миро Калем, један од учесника данашње акције, рекао је да је ово један од примјера како треба да се опходиомо према природи и свом граду.

„Одлучио сам се за учешће јер волим природу и волим наш град. Зато што својим примјером треба да покажемо како сви треба да се понашамо према природи , према свом граду, да живимо у што чистијој средини и да сви прате наш примјер, не само данас, него свих 365 дана у години”, поручио је Калем.

Данило Тадић, тренер ЖОК „Јахорина“ Пале, истакао је да је дужност грађана Пала да се одазову на једну овакву акцију, те да пруже подршку.

„Сматрам да као грађани Пала, смо сви обавезни да пружимо неку подршку акцији поготово наш женски одбојкашки клуб „Јахорина“. Објаснио сам им садржај и значај акције. Надам се да ћемо се сваки пут одазвати оваквим акцијама”, рекао је Тадић.

Сви грађани могу користити бесплатну апликацију за андроид телефоне, путем које ће моћи да буду у контакту са базом комуналнце полиције и да све прекршаје усликају, након чега ће фотографије и текст атуоматски стићи у базу комуналне полиције који ће одмах изаћи на терен. Апликација се зове Грађанска патрола.

Акција прољећњег уређења општине Пале истворемено се одвија у Подграбу, Мокром, Корану и свим подручјима ове локалне заједнице. Укључено је више од 300 људи, а акција прољећње чишћења општине Пале наставиће се и сутра од 10 часова.

Filter 2019