Thu. Jun 17, 2021
ћирилица /latinica

Poslodavci: Povećanje neoporezivog dijela plate na 2.000 KM jedini način za povećanja neto plata

Autor: FILTER/D.L.

Na današnjem okruglom stolu na Jahorini, na kome su učestvovali predstavnici Unije udruženja poslodavaca Srpske i 12 poslodavaca iz opština u sastavu grada Istočno Sarajevo, zaključeno je da privreda odolijeva svim izazovima koje je prouzrokovala pandemija virusa korona.

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, istakao je da je u protekloj godini najugroženiji sektor bio sektor turizma i ugostiteljstva i prevoza u drumskom saobraćaju, te da su se gubici dešavali u iznosu od 10% do 50%. On je dodao da je BDP pao u odnosu na prethodnu godinu, dok je sa druge strane, prerađivačka industrija ostala na istom nivou na kojem je bila prije izbijanja pandemije.

„Možemo reći da je Vlada na neki način i reagovala i amortizovala te probleme koji su se dešavali, ali u suštini možemo reći da je privreda Republike Srpske dosta dobro amortizovala izazove koji su se dešavali od pojave pandemije. U tom segmentu moramo reći da je onaj broj radnika koji je bio otpušten u periodu najžešće infekcije na kraju krajeva i vraćen. Broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je ostao na skoro istom nivou na kojem je bio prije izbijanja pandemije”, rekao je Aćić.

On je dodao da da je cjelokupna ekonomija pretrpjela ozbiljnu štetu, te da je namjera Unije udruženja poslodavaca da poreski rasterete poslodavce koji su pretrpjeli štetu u toku virusa korona tako što će nastojati da smanje zbirne stope doprinosa na nivo iz 2008. godine.

„Ono što mi sada zagovaramo jeste potreba za povećanjem neoporezivog dijela plate na nivo od 2.000 KM i to je jedini način na koji možemo doći do povećanja neto plata zaposlenih u Republici Srpskoj, kako u realnom, tako i u javnom sektoru. U tom smislu, sugerišemo vlastima da pristupe jednoobrazno i da povećanje plata mora ići jednako i u realnom i u javnom sektoru“, naglasio je direktor Unije.

Okrugli sto održan je u okviru projekta “Smanjenje koruptivnih rizika u radu inspekcijskih službi u Republici Srpskoj“, koji provodi Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske.
Projekt se provodi u okviru šireg programa „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“ koji implementiraju Centri civilnih inicijativa, kao glavni implementator uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Filter 2019