Thu. Jun 17, 2021
ћирилица /латиница

Послодавци: Повећање неопорезивог дијела плате на 2.000 КМ једини начин за повећања нето плата

Аутор: ФИЛТЕР/Д.Л.

На данашњем округлом столу на Јахорини, на коме су учествовали представници Уније удружења послодаваца Српске и 12 послодаваца из општина у саставу града Источно Сарајево, закључено је да привреда одолијева свим изазовима које је проузроковала пандемија вируса корона.

Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца Републике Српске, истакао је да је у протеклој години најугроженији сектор био сектор туризма и угоститељства и превоза у друмском саобраћају, те да су се губици дешавали у износу од 10% до 50%. Он је додао да је БДП пао у односу на претходну годину, док је са друге стране, прерађивачка индустрија остала на истом нивоу на којем је била прије избијања пандемије.

„Можемо рећи да је Влада на неки начин и реаговала и амортизовала те проблеме који су се дешавали, али у суштини можемо рећи да је привреда Републике Српске доста добро амортизовала изазове који су се дешавали од појаве пандемије. У том сегменту морамо рећи да је онај број радника који је био отпуштен у периоду најжешће инфекције на крају крајева и враћен. Број запослених у прерађивачкој индустрији је остао на скоро истом нивоу на којем је био прије избијања пандемије”, рекао је Аћић.

Он је додао да да је цјелокупна економија претрпјела озбиљну штету, те да је намјера Уније удружења послодаваца да порески растерете послодавце који су претрпјели штету у току вируса корона тако што ће настојати да смање збирне стопе доприноса на ниво из 2008. године.

„Оно што ми сада заговарамо јесте потреба за повећањем неопорезивог дијела плате на ниво од 2.000 КМ и то је једини начин на који можемо доћи до повећања нето плата запослених у Републици Српској, како у реалном, тако и у јавном сектору. У том смислу, сугеришемо властима да приступе једнообразно и да повећање плата мора ићи једнако и у реалном и у јавном сектору“, нагласио је директор Уније.

Округли сто одржан је у оквиру пројекта “Смањење коруптивних ризика у раду инспекцијских служби у Републици Српској“, који проводи Унија удружења послодаваца Републике Српске.
Пројект се проводи у оквиру ширег програма „Подршка грађанима у борби против корупције“ који имплементирају Центри цивилних иницијатива, као главни имплементатор уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој (USAID).

Filter 2019