Sun. Jun 13, 2021
ћирилица /латиница

Посао у Електропривреди за 30 студента ЕТФ-а

Извор: РТРС

Од ове године 30 студената који диплому стекну на Електротехничким факултетима у Бањалуци и Источном Сарајеву, праксу ће моћи да обављају у Електропривреди Републике Српске.

Приснија веза између струке и науке младим људима значи и прилику за останак у Српској, речено је на састанку ресорног министра са директором Електропривреде и деканима Електротехничких факултета у Источном Сарајеву и Бањалуци.

Нови инфраструктурни и инвестициони циклуси у енергетском сектору траже ангажовање већег броја електроинжењера. Прилику за праксу у “Електропривреди” ове године добиће 30 студената који су дипломирали на Електротехничким факултетима у Бањалуци и Источном Сарајеву.

– Изградња ХЕ Бук Бијела и соларне електране у Требињу, које можемо посматрати као велике инвестиционе опројекте, од значаја је не само за Републику Српску него и сав кадар који се школује на Електротехничким факултетима – рекао је Божидар Поповић, декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

– Посебно ми је драго што је Електропривреда расположена да прихвати до 15 студената годишње и та пракса ће се, надам се, наставити у наредном периоду – истакао је Зоран Ђурић, декан Електротехничког факултета Универзитета у Бањалуци.

На ова два факултета годишње дипломира око 120 студената.

– Сматрамо да је врло важно да та струка буде задржана у Републици Српској и да ти кадрови налазе запослење и остају у Српској – каже Лука Петровић, генерални директор Електропривреде Републике Српске.

У пројектима Електропривреде учествоваће и наставни кадар два Универзитета. Помоћи ће при изради стручних елабората о систему дигитализације и активније учествовати током изградње хидроелектрана, вјетроелектрана и соларних електрана.

– Ми сви зависимо од енергетске производње од стране Електропривреде, од дистрибуције електричне енергије и постајемо свјесни колико је важно да се изврши процјена безбједности и да то раде наши факултети – навео је Срђан Рајчевић, министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Плодови сарадње требало би да буду лакше запослење свршеним студентима, самим тим и већи број заинтересованих за упис Електротехничких факултета у Српској.

Filter 2019