Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /латиница

Положен камен темељац за ХЕ “Бук Бијела”: Нови почетак у односима Српске и Србије

Извор: Глас Српске

Предсједници Влада Републике Српске и Србије, Радован Вишковић и Ана Брнабић положили су камен темељац за Хидроелектрану “Бук Бијела” на Дрини, чиме је озваничен почетак градње овог пројекта.

Данас почињу припремни радови за изградњу ове ХЕ, коју ће заједно финансирати електропривреде Србије и Српске у износу око 220 милиона евра.

Премијер Српске Радован Вишковић истакао је да овај пројекат доживљава као нешто најзначајније за РС и Србију, јер се на њега чека више од 60 година.

“Дошли смо у позицију да кренемо у реализацију овог пројекта и данас након 60 и више година желе да нам оспоре овај пројекат само зато што га радимо са Србијом. Да смо потписали уговор са неким другим, ми би били прави момци, добри момци”, рекао је Вишковић.

“Пројекат који значи живот, који значи повезивање, пројекат који значи опстанак, пројекат који значи просперитет, зашто некоме такви пројекти сметају?”, упитао је Вишковић.

Он је поновио да је изградња овог пројекта искључиво надлежност РС.

“Ми смо провели све потребне процедуре. Пројекте три хидроцентрале, зелена енергија нешто што нам се намеће као обавеза да радимо у наредном периоду. Кад желимо да радимо, онда желе да то оспоре исти ти који нам то намећу. Одлучили смо, ви радите свој посао, а ми ћемо радити оно за шта нам је  народ дао мандат, а то је да градимо, да повезујемо и да никоме не правимо никоме штету. Данас РС има преко 60 посто производње из термоелектрана, морамо тај проценат убрзано да смањимо како не бисмо дошли у милост и немилост оних који овај пројекат желе да оспоре”, истакао је премијер Српске.

Он је поновио да је ово историјски дан.

“Будите сигурни и упамтите овај дан, да је ово историја. Данас се налазимо на историјском мјесту и ово ће ући у историјски датум у односима РС и Србије”, нагласио је Вишковић.

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић истакла је да је ово пројекат који отвара многа друга врата и многе друге опције.

“Друго је када имате овако велики суштински важан пројекат, онда знате да је све могуће и онда имате храбрости и енергије да сањате много веће снове. Ја се надам да је ово један нови почетак у односима, не само РС и Србије, него у региону”, истакла је Брнабићева и додала:

“Ја се надам да ћемо до краја првог квартала 2022. године имати још најмање један овакав догађај са нашим заједничким пројектом, али свакако ово нам даје енергију и храброст да размишљамо о много већим стварима и перспективи за све који овде живе”.

Потпредсједница Владе Србије и министарка рударства Зорана Михајловић изјавила је да је планирано да се “Бук Бијела” заврши за четири године, а не за шест како је то раније било у плану.

“Данашњи дан је заиста историјски дан. Ми данас почињемо радове, завршићемо пре рока. Поносна сам на рад с министарством РС. Дубоко верујем да ово неће бити једина ХЕ коју ћемо радити”, нагласила је Михајловићева.

ХЕ “Бук Бијела”, како је планирано, биће прва од три хидроелектране Хидроенергетског система “Горња Дрина”.

Изградњу ХЕ “Бук Бијела” заједно ће финансирати електропривреде Србије и Српске, у износу, како је раније најавио министар енергетике Српске Петар Ђокић, око 220 милиона евра.

На почетних тридесетак километара тока Дрине, на подручју општине Фоча, планирана је изградња три хидроелектране.

Након изградње ХЕ “Бук Бијела”, која би требало да траје пет година, низводно од ње градиће се и хироелектране “Фоча” и “Паунци”.

На реализацију овог стратешки важног инфраструктурног пројекта ХЕ “Бук Бијела” са 57 метара високом бетонском гравитационом браном, која има највећу инсталисану снагу 93,52 мегавата и очекивану годишњу производњу од 332 гигават часа чекало се пуних 50 година.

Ово је назначајнији и најатрактивнији хидроенергетски објекат горњег тока Дрине, који има дуги историјат пројектовања, од 1965. године.

Идејни пројекат је завршен давне 1970. године прошлог вијека, када је завршена и експропријација земљишта.

Ипак, коначни подухват, због бројних потешкоћа, предузеле су тек Републике Српска и Република Србија.

Filter 2019