Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /латиница

Полицијска управа: Стање безбједности у априлу задовољавајуће

Аутор: ФИЛТЕР/Д. Л.

Данас су у просторијама Полицијске управе Источно Сарајево представљени резултати рада ПУ за мјесец април ове године. Стање безбједности оцијењено је као задовољавајуће  по свим сегментима.

Начелник полицијске управе Бранимир Шеховац рекао је да је степен расвијетљености кривичних дјела извршених од стране непознатих починилаца у априлу ове године износио 82,6 одсто, док је коефицијент укупне расвијетљености 89,2 одсто. Поређења ради, у априлу 2020. године тај проценат је био знатно мањи и износио је 60 одсто.

„Када су у питању кривична дјела из области насиља у породици у арпилу смо регистровали 7 ових кривичних дјела, а прошле године  2 кривична дјела и 4 прекршаја.  Измјеном Закона о заштити насиља у породици, свако насиље у породици се третира као кривично дјело, па када би се упоредили ти показатељи, имамо повећање за једно кривично дјело насиља у породици”, рекао је Шеховац.

Он је указао на позитивну и добру сарадњу са свим субјектима који  примјењују  Закон о заштити  насиља у породици попут тужилаштва и надлежних судови, као и центара за социјални рад. Он је нагласио да ће примјеном овоог закона доћи до смањења укупног броја насиља у породици.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Радомир Церовина, нагласио је да је стање из области криминалитета задовољавајуће. Он је додао да је у априлу регистровано укупно 45 кривичних дјела док је у истом мјесецу прошле године евидентирано 37.

„Када је у питању општи криминалитет,  регистровано је 37 кривичних дјела, пет кривичних дјела из области привредног криминалитета, једно кривично дјело злоупотреба опојних дроге, те два кривична дјела против безбједности јавног саобраћаја”, рекао је Церовина.

Структуру кривичних дјела из обалсти општег криминалитета  чине 22 кривична дјела из области против имовине, два кривична дјела из области против живота и тијела и 13 кривичних дјела из обалсти Остала кривична дјела.

Из области организованог криминалитета обрађено је 39 предмета.

Што се тиче области привредног криминалитета, региствовано је пет кривичних дјела а надлежном тужилаштву поднесена три извјештаја против три лица. Материјалан штета причињена извршењем ових кривичних дјела износи 13.836 КМ, а стечена противправна имовинска корист 936 КМ.

Због уживања у опојним дрогама на јавном мјесту издат је 21 прекршајни налог као и 15 прекршајних налога по Закону о основну безбједности саобраћаја због вожње под утицајем опијата или одбијања испитивања на присуство опијата.

Милан Чворо, начелник сектора полиције  истакао је да је забиљежено смањење нарушавања јавног реда и мира за 71 одсто у односу на исти период претходне године када је евидентирано 145 нарушавања. Када је у питању безбједност саобраћаја  у току априла 2021. године, догодила се 51 саобраћајна незгода што је за 50 одсто више у односу на на исти период прошле године, додао је Чворо.

„На подручју Полицијске управе Источно Сарајево, евидентирана су 42 нарушавања јавног реда и мира, док  број евидентираних прекршаја износи 47. Полицијски службеници полицијске управе  Источно Сарајево поднијели  су три захтјева за покретање  прекршајног поступка  и уручили су 51 прекршајни налог, те број пријављених лица износи 54″, рекао је Чворо.

Најчешћи прекршаји из ове области су:

Конзумирање опојних дрога – 16;
Вријеђање -12 и
Туче и физички напади – 5.

Највећи број прекршаја забиљежен је у општинама:
Источна Илиџа – 17,
Пале – 12
Соколац – 5 прекршаја

Када је у питању безбједност саобраћаја  у току априла 2021. године, није било саобраћајних незгода са погинулим  лицима, као ни прошле године у априлу. Са теже повријеђеним лицима догодиле су се 4 саобраћајне незгоде, док је забиљежено  9 саобраћајних незгода са лакше повријеђеним лицима.

У саобраћајним незгодама страдало је 18 лица, није било погинулих, теже је повријеђено 5 лица, а лакше 13 лица.
Најчешћи узроци саобраћајних незгода су брзина неприлагођена условима пута са 16 незгода и  првенство пролаза са 8 незгода.

Припадници Полицијске управе истакли су да ће и у наредном периоду спроводити све планске активности како би стање безбједности по питању свих сегмената безбједности били подигнути на већи ниво.

Filter 2019