Fri. May 14, 2021
ћирилица /латиница

Плате премашиле 1.000 KМ у девет градова и општина у Српској

Извор: Независне новине

Иако је прошла година, због ситуације изазване вирусом корона, за привреду била изузетно тешка и изазовна, просјечне плате су у девет локалних заједница у Републици Српској биле веће од 1.000 марака.

Према подацима Републичког завода за статистику, на том списку су, годину раније, били Станари, Угљевик, Гацко и Бањалука, а 2020. године су им се придружили и Источни Мостар, Источно Ново Сарајево, Сребреница, Требиње и Фоча.

Апсолутни лидер у Српској су Станари, гдје се прошле године у просјеку зарађивало 1.295 марака. Просјек у Бањалуци износио је 1.084, у Гацку 1.162, у Источном Мостару 1.044, а у Источном Новом Сарајеву 1.050 KМ. У Сребреници се у просјеку зарађивала 1.051 KМ, у Требињу 1.015, у Угљевику 1.226, а у Фочи 1.055 марака.

Мирко Ћурић, градоначелник Требиња, потврдио нам је да је упознат са подацима према којим је плата у том граду надмашила 1.000 марака, а то тумачи комбинацијом више фактора.

“У Требињу је дошло до одређених промјена, односно претежно је ангажована квалитетнија радна снага, поготово у области туризма. Људи су једноставно процијенили да им треба квалитетнија услуга, а самим тим и квалитетнији кадар. Онда су морали да подигну плате”, рекао је Ћурић за “Независне новине”.

Kако је додао, близина Требиња Дубровнику утицала је на то да је одређени број људи, због већих плата, одлазио из града на Требишњици у сусједни град на обали Јадранског мора.

“Онда су привредници били принуђени да повећавају плате да би задржали квалитетнији кадар”, навео је Ћурић, који је оптимистичан и када је ријеч о 2021. години, што аргументује и чињеницом да је у претходних неколико дана Требиње било препуно посјетилаца.

Милан Вукадиновић, начелник општине Фоча, каже да је охрабрујући податак то што је просјечна плата у тој локалној заједници већа од 1.000 марака. Међутим, неке ствари је, судећи по његовим ријечима, потребно поправити.

“Нисам задовољан, јер и даље имамо велики број незапослених људи. Посветићу се томе да ту пробамо промијенити пословну климу, односно амбијент. Охрабрујуће је то што Србија планира да 17. маја овдје постави камен темељац за изградњу електрана на Дрини, што је наша развојна шанса”, навео је Вукадиновић за “Независне новине”.

Према његовим ријечима, у Фочи је више од 2.500 незапослених, што је, како тумачи, довољан податак који указује да је то потребно мијењати.

“Наравно, начелник и општина не могу то да ураде директно, али могу да праве амбијент односно пословну климу да се овдје отварају нова радна мјеста”, нагласио је Вукадиновић.

Према подацима Републичког завода за статистику, најнижа просјечна плата током прошле године била је у Kупресу, а износила је 640 марака. Такође, према истом извору, просјек у Српској је у 2020. години био 956 KМ, што је за 50 марака више у односу на 2019. годину, а тачно 99 марака више него 2018. године. Ипак, ни тај раст није превелика утјеха добром дијелу потрошача.

Наиме, према подацима Савеза синдиката Републике Српске, синдикална потрошачка корпа за март ове године износила је 1.960 марака, док је просјечна плата након опорезивања у Републици Српској исплаћена у том мјесецу износила 978 марака.

Filter 2019