Fri. May 14, 2021
ћирилица /латиница

Патријарх Порфирије: Косово је завјет нераскидиво везан за идентитет српског постојања

Извор: Срна

Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је да је Косово завјет нераскидиво везан за идентитет српског постојања.

Његова светост је за Други програм Радио Београда рекао да се тренутно око Косова преплићу различити велики интереси који на људе гледају као на предмете, а на Косово као бездушну територију.

Патријарх српски је истакао да је тренутно тешко не само српском народу на Косову, него и монасима и монахињама.

Када је ријеч о нападима на игумана манастира Високи Дечани Саву Јањића /да је наводно починио ратне злочине/, патријарх Порфирије је истакао да је то најбаналније политикантство.

Његова светост је додао да је отац Сава човјек хришћанин и човјек јеванђеља и да је увијек био отворен ка свима, било да је ријеч о Србима, Албанцима или Ромима.

Патријарх Порфирије дубоко вјерује да ће се прије или касније наћи додирна тачна и нека могућност за заједнички живот Срба и Албанаца на Косову, као и свих других народа.

– Не морамо да будемо као браћа, али сигурно ћемо доћи до ситуације да живимо заједно као добре комшије – навео је патријарх српски, напомињући да су Срби и Албанци вијековима живјели заједно на тој територији.

Његова светост је рекао да је пандемија вируса корона најбољи показатељ колико су људи угрозили нормалне процесе и законе природе и да жању оно што су посијали.

– Сви смо одговорни за све, нарочито за планету… Али, људи су постали експлоататори, који не поштују природу и творевину, него нарушавају њене законе – навео је патријарх српски.

Његова светост је рекао да епидемија коси све око себе и да остају дубоки психолошки кратери јер људи при сусрету не знају да ли да се рукују или насмију, а камоли загрле.

Одговарајући на питање о темељном уговору између Црне Горе и Српске православне цркве /СПЦ/, патријарх Порфирије је рекао да је то давно постало политичко питање, али да има сигурност и наду да у пракси неће бити нових проблема, јер СПЦ о питању самог уговора нема шта да каже, већ да ће бити потписан како Синод одлучи.

Говорећи о мајском Сабору СПЦ, патријарх је навео да не може да каже каква ће рјешења донијети Сабор у вези са упражњеним мјестима митрополита, али вјерује да ће донијети најбоља могућа.

Filter 2019