Sun. Jun 20, 2021
ћирилица /латиница

Отворен Међународни скуп „Наука и стварност“

Аутор: ФИЛТЕР/Д. Л.

У оквиру манифестације „Дани Филозофског факултета“, данас је прелеарним предавањем амбасадора Републике Грчке у БиХ, Димитриос Папандреуа, свечано отворен Међународни скуп „Наука и стварност“ на којем учествује 170 учесника са више од 30 универзитета.

Драга Мастиловић декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву рекао је да се научни скуп, у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом, одвија електронски, путем зум апликације, те је додао да је велики број суорганизоатора који учествују у овогодишњој организацији Научног скупу. Он је нагласио да је ово добра пракса на основу које ће у будућности настојати да прошире списак суорганизатора.

„Задовољство нам је да су суорганизатори овог научног скупа, поред нашег матичног универзитета у Источном Сарајеву, Филозофског факултета, и Универзитет у Поатјеу, Универзитет у Францукој, Универзитет „Први децембар 1918“ из Алба Јулије из Румуније, Пекиншки Универзитет страних језика , Универзитет „Јарослав Демидов“ из Русије и Филозофски факултет Универзитета у Марибору у Словенији. Надамо се да ћемо већ наредне године бити у прилици да наше драге госте и пријатеље из иностранства угостимо овдје с обзиром да смо ове године принуђени да радимо у онлајн формату због епидемиолошких мјера”, рекао је Мастиловић.

Амбасадор Грчке у БиХ Димитриос Папандреу, изразио је захвалност што свечани скуп отвара својим предавањем које је везано за велики јублијеј – 200 година од ослобођења Грчке од Турака.

„Моје предавање везано је за велики јубилеј, 200 година од ослобођења Грчке од Турака, као и за сарадњу грчког и српског народа у великим пројектима ослобађања од ропства и борбе за независност за оба народа”, рекао је Папандреу.

Он је подсјетио да су 1912. године грчка и српска влада, сарађујући међусобно и са другим владама, успјешно ријешили питање ослобођења европске територије од османског ропства.

У оквиру обиљежавања манифестације „Дани Филозофског факултета“ синоћ је отворена изложба „Гроф Сава Владиславић, те је одржано вече поезије и промоција књиге „Модре Жилице“ пјесника Ђорђа Сладоја.

Filter 2019