Mon. Jun 14, 2021
ћирилица /латиница

Обиљежен Дан сјећања на жртве усташког злочина

Фото: РТРС

Извор: РТРС

Дан сјећања на жртве усташког злочина – геноцида у Независној Држави Хрватској у концентрационом логору Јасеновац обиљежен је данас у Козарској Дубици и Доњој Градини.

Обиљежавању у Доњој Градини присуствувовали су предсједници Републике Српске Жељка Цвијановић и Србије Алексадар Вучић, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, те министри у Влади Српске.

Фото: РТРС

Предсједница  Српске Жељка Цвијановић истакла је да је годишњица сјећања на жртве јасеновачког геноцида несумњиво једна од најзначајнијих у нашој тешкој, сувише страдалничкој, али и херојској историји.

– И ове године Дан сјећања на жртве јасеновачког геноцида обиљежавамо заједно са руководством Србије, уједињени болом, али и трајном обавезом да од заборава сачувамо и ово страшно мјесто и недужне жртве које су овдје убијане на најбруталнији и најсвирепији начин – истакла је Цвијановић.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио да је данас у Доњој Градини да је у Независној Држави Хрватској у Другом свјетском рату почињен геноцид који, нажалост, никада није верификован.
 
–  Зато наше жртве не смију бити заборављене. Јасеновац је страшно мјесто злочина које је починила НДХ – рекао је Додик у обраћању у Спомен-подручју.

Фото: РТРС

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Доњој Градини да достојанствена Србија поручује да се нови Јасеновац и “Олује” неће поновити, те да су Срби као народ преживјели упркос страдањима.

– Не смијемо заборавити наше жртве, а тешко је не осјетити немоћ пред злочинима и истребљењем који су почињени на овим просторима – рекао је Вучић у обраћању у Спомен-подручју Доња Градина, гдје се обиљежава Дан сјећања на жртве усташког злочина – геноцида у Независној Држави Хрватској у концентрационом логору Јасеновац.

Према извјештају државне комисије 1946. године, у периоду постојања логора Јасеновац од 1941. до 1945. године на најстравичнији начин погубљено више од 700.000 људи.

У логору Јасеновац је, према извјештајима независних комисија, убијено 700.000 Срба, а логор је био мјесто масовних страдања жена и дјеце.

Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова у знак сјећања на убијену дјецу данас ће први пут обиљежити на државном нивоу и Дан сјећања на уморену дјецу у НДХ – њих 74.642, а само у логору Јасеновац 19.432.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је усташки логор Јасеновац био један од најмонструознијих логора којег памти људска цивилизација.

– НДХ се црним словима уписала у историју по томе што је једина од када цивилизација постоји имала логоре за дјецу у Јастребарском и Сиску – истакао је Милуновић.

Догађај у Доњој Градини је обиљежен уз поштовање мјера Републичког штаба за ванредне ситуације – уз скраћени програм и ограничени број грађана.

Фото: РТРС
Filter 2019