Mon. Jun 14, 2021
ћирилица /латиница

Обиљежено 29 година од формирања Прве сарајевске механизоване бригаде ВРС

Аутор: ФИЛТЕР/М.К.

У Источном Сарајеву је данас обиљежено 29 година од формирања Прве сарајевске механизоване бригаде Војске Републике Српске. Након парастоса и полагања цвијећа на Војничком гробљу Враца, освештана је Спомен плоча погинулим борцима мјесне заједнице Лукавица.

Прва сарајевска механизована бригада Војске Републике Српске је била у саставу Сарајевско-романијског корпуса а формирана је с циљем одбране српског народа и територије. Бригада је бројала више од пет хиљада бораца, једном или више пута је рањено 1.500 бораца.

„Нажалост, имали смо велике жртве, погинуло је 609 бораца и девет припадника МУП-а. Бригада је имала искључиво одбрамбени карактер, да сачува своје цивилно становништво и да сачува првенствено комуникацију Грбавица-Пале и Грбавица- Трново и даље“, рекао је Драгиша Тушевљак, предсједник БО Источно Ново Сарајево.

Прва сарајевска механизована бригада једна је од првих бригада која је формирана као јединица Војске Републике Српске. То је претходна 49. Механизована бригада ЈНА, на чији позив за мобилизацију су се одазвали углавном Срби са овог подручја, подсјећа Миломир Савчић, предсједник БО Републике Српске.

„Срећа је да је било тако. Имали смо једну јединицу која је била добро опремљена и која је могла да стане на дио Сарајева из кога су излазили из правца Центра, преко Грбавице, Враца ка српском дијелу Сарајева. Да то није тако било, посљедице по српски народ би биле много теже него што јесу. Та бригада је брзо преузела положаје, линију испред дијелова Сарајева који су били већински насељени српским народом“, рекао је Савчић.

Пензионисани пуковник Војске Републике Српске Благоје Kовачевић, подсјећа да је Прва сарајевска механизована бригада људством и техником попуњавала велики број других јединица. Бригада је играла једну од кључних улога у одбрани српског народа на овом подручју.

„На овом простору је остало веома мало људи који могу да посвједоче о ономе што је стварно било. Срећом, долазе младе генерације али оне би требале да науче и морале би да знају на чему су настали. Без ових споменика не би било живота”, изјавио је Ковачевић.

Обиљежавајући данашњи дан, одајемо посебну захвалност свима који су изгубили животе бранећи народ и територију овог краја, поручио је начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић.

„Захваљујући свим њиховим херојским подухватима, ми данас имамо Републику Српску, имамо свој град Источно Сарајево. Имамо слободу и мир“, рекао је Катић.

Након парастоса и полагања вијенаца на Војничком гробљу Враца, освештана је Спомен плоча погинулим борцима мјесне заједнице Лукавица.

На њој су уписана имена 38 бораца из ове мјесне заједнице који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Filter 2019