Thu. Jun 17, 2021
ћирилица /латиница

Обиљежено 20 година Камерног хора Смјера за црквену музику и појање

Извор: Срна

У Источном Сарајеву вечерас је обиљежено 20 година дјловања Kамерног хора Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.
Поводом овог јубилеја промовисана је монографија аутора Радета Радовића, као и албум/компакт-диск “Догматик” у продукцији издавачке куће “Грамофон” из Сарајева, а у Амфитеатру “Др Вељко Вулетић” Електротехничког факултета у Источном Сарајеву отворена је изложба архивске грађе хора.

Аутор монографије “Двадесет година Kамерног хора Смјера за црквену музику и појање Музичке академије” Раде Радовић је од оснивања Kамерног хора до данас његов главни руководилац и диригент.

Своју првобитну улогу, учествовање на богослужењима, Хор је значајно проширио, представљајући православну духовну музику на концертима, такмичењима и фестивалима у земљи и свијету и за кратак период забиљежио веома значајне успјехе.

Током вечерашње манифестације прочитано је и писмо подршке Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома, који због одласка на Свети архијерејски сабор Српске православне цркве вечерас није могао да присуствује обиљежавању 20 година дјеловања Kамерног хора Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

У писму митрополита дабробосанског Хризостома наводи се да је Kамерни хор за 20 година дјеловања пуно учинио на развоју музичке културе и умјетности, те честитао јубилеј Радовићу и свим члановима Хора.

Радовић је изразио задовољство што се овај јубилеј обиљежава тродневним активностима, истичући прије свега јучерашњи јубиларни концерт, који је због епидемиолошких мјера снимљен у продукцији Јавног сервиса БХРТ.

Осим промоције монографије “Двадесет година Kамерног хора Смјера за црквену музику и појање Музичке академије” вечерас је емитована и видео-репортажа о овом хору.

“За сутра је предвиђено Одговарање Kамерног хора на Светој литургији, што је један од сегмената дјеловања и рада овог камерног хора, између пласирања академске музике разних жанрова. Тако да ћемо тиме закључити обиљежавање нашег значајног јубилеја”, рекао је Радовић.

Предсједник Удружења грађана Kамерни хор Источно Сарајево Ивана Церовић, која је заједно са Музичком академијом Универзитета у Источном Сарајеву и организатор манифестације, изразила је задовољство што је овај јубилеј био прилика да се окупе и сви бивши чланови овог хора.

“Ово је била прилика да сви ми бивши пјевачи Kамерног хора подсјетимо на дивне успомене које све генерације хора носе са собом. Мислим да ће дуго да се памти енергија овог ансамбла током синоћњег здруженог наступа”, додала је Церовићева.

Kамерни хор Смјера за црквену музику и појање Музичке академије основан је 2001. године на иницијативу блаженопочившег митрополита дабробосанског господина Николаја са жељом да се премости јаз између богословског и музичког образовања.

Filter 2019