Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /латиница

Обиљежени Дан и слава Источне Илиџе

Извор: Срна

Општина Источна Илиџа обиљежила је свој дан и славу Светог Великомученика Георгија – Ђурђевдан, литургијом и ломљењем славског колача у Храму Нерукотвореног образа Христовог на Kули.

Обиљежавању овог великог празника су, због ванредних околности изазваних вирусом корона, присуствовали само представници општине.

Начелник општине Маринко Божовић честитао је Ђурђевдан, али и Васкрс свим становницима Републике Српске који славе, посебно Источне Илиџе.

Kао најзначајнији пројекат у прошлој години, он је истакао завршетак шеталишта “Др Миодраг Лазић”, док је за мост на ријеци Жељезници рекао да ће бити најзначајнији у овој години.

“Прије неколико дана завршена је ЕУ аукција, имамо изабраног извођача, а ускоро очекујемо потписивање уговора и увођење извођача у радове”, изјавио је Божовић новинарима.

Он је најавио да ће ове године бити завршени радови на саобраћајници Аеродромска улица – мост у насељу Радуловац, што је наставак улагања општине Источна Илиџа у зоне које доприносе довођењу нових привредних субјеката и запошљавању становника.

“Сигурно је да ћемо у овој години наставити и са институционалним развојем на нивоу општине даљим наставком формирања јавних установа Kултурни центар и Спортско-рекреативни центар, услужног сервиса и још неколико јавних предузећа међу којима је Илиџанска кућа“, навео је Божовић и изразио наду да ће ускоро бити ријешено питање раскрснице у насељу Kула, која је већ дуже вријеме уско грло.

Поводом Дана и славе општине, на приједлог грађана додијељене су плакете радницима медицинске и немедицинске струке, за које је истакнуто да су за вријеме епидемије вируса корона уложили надљудске напоре да заштите здравље становника ове општине и осталих наслоњених на Дом здравља Источно Сарајево и Болницу “Србија”.

У име запослених у Болници “Србија” захвалио је директор Небојша Шешлија, који је рекао да је додјелом највећег општинског признања препознат рад, борба и залагање здравствених и других радника у болници на очувању здравственог сектора, као и у борби са пандемијом.

“Протеклих дана је у нашој болници значајно релаксиранија ситуација, имамо 15 пацијената на ковид одјељењу, од којих су три у ковид интензивној њези, што је у односу на претходна два мјесеца значајно мање”, рекао је Шешлија, те додао да Болница редовно пружа и сервисира и остале услуге.

Шешлија је навео да је Болница, према препорукама Републичког штаба за ванредне ситуације, вакцинисала своје запослене, а да је локалним штабовима понудила свој кадар да по потреби помогне у вакцинисању становништва.

Он је, у име свих запослених, руководству општине Источна Илиџа, као и свим њеним становницима који славе, честитао Ђурђевдан.

Плакета је додијељена и Дому здравља Источно Сарајево, а директор Дејан Шешељ захвалио је Скупштини општине што је препознала ангажман свих запослених у овој медицинској установи.

“Иза нас је био изузетно тежак период у којем смо успјели да обезбиједимо несметано функционисање Дома здравља. Сада је дефинитивно кренула колективна имунизација становништва и континуирано вакцинишемо становништво старије од 65 година. Ваксинисани су сви здравствени радници који су то жељели”, истакао је Шешељ.

Он је нагласио да ускоро очекују већи контингент вакцина, те подсјетио да је у Републику Српску допремљено 25.000 руских вакцина “спутњик ве” и 80.000 кинеских вакцина “синофарм”.

“Имамо подршку и помоћ општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, као и Болнице Србија, што ће нам омогућити да вакцинацију становништва обавимо што брже и квалитетније”, рекао је Шешељ.

Плакета је додијељена и Удружењу ветерана и пензионисаних припадника Војске Србије из Ниша за допринос који су дали локалном становништву током вакцинације, као и због одличне сарадње са општинском Борачком организацијом.

Filter 2019